Какво пишат чуждите медии за кризата в България

Фатална грешка или гениален ход? Редица чуждестранни медии търсят днес отговор на въпроса защо българският премиер Борисов обвърза съдбата на кабинета си с изхода от президентския вот. Ето цитати от няколко публикации:

Изходът от състоялия се в неделя втори тур на президентските избори среща широк отзвук в чуждестранните медии. Всички издания информират, че след изборната загуба на кандидатката на управляващата партия ГЕРБ, българският премиер е обявил, че правителството му подава оставка. Бойко Борисов беше обвързал бъдещето на своя кабинет именно с изхода от президентския вот, припомня австрийският „Дер Щандарт“. И добавя: „Само допреди няколко седмици никой не предполагаше, че тези президентски избори, провеждащи се точно по средата на мандата на това Народно събрание, ще доведат до политически обрат. Победата на кандидатката на управляващата партия се смяташе за сигурна (…), а още преди първия тур Борисов се зарече, че ще подаде оставка, ако партията му не спечели“.

„Нова фаза на несигурност“

Сега Борисов изпълни заканата си, но това не означава, че кабинетът му наистина си отива. Според политически наблюдатели, парламентът може и да не приеме оставката на правителството, пише още „Дер Щандарт“.

Друг възможен сценарий изглежда така: парламентът да приеме оставката на кабинета „Борисов“, но ГЕРБ да състави ново правителство – с друг премиер и с подкрепата на националистическите формации. Техният кандидат-президент – Красимир Каракачанов – взе на първия тур цели 15 процента от гласовете на българските избиратели, а и вече направи заявка в тази посока, припомня „Дер Щандарт“.

„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) пише на свой ред, че президентският вот е предизвикал правителствена криза в България. Но това не означава, че имаме и парламентарна криза, е цитиран да казва сегашният президент Росен Плевнелиев. Преди да отиде на варианта служебно правителство, той ще завърти рулетката на политическите консултации за съставяне на ново правителство, отбелязва изданието.

ДПА пише по този повод, че двете най-големи партии – ГЕРБ и БСП – вече са отхвърлили възможността да съставят правителство в рамките на сегашния парламент. Ако никоя друга партия не успее да състави нов кабинет, догодина в България ще има предсрочни избори, посочва агенцията. А Франс прес уточнява, че това може да се случи най-рано през март 2017. И че след оттеглянето на Борисов страната е застрашена от нова фаза на несигурност.

Бойко БорисовБорисов вече депозира оставката на правителството в деловодството на парламента

Как виждат Радев

Приятелски настроен към Русия генерал спечели президентските избори в България, пише в заглавие германският „Ди Цайт“. Румен Радев, бивш командващ на ВВС, се застъпва за по-тесни връзки с Москва, за отмяна на европейските санкции срещу Русия и за независима бежанска политика. „Ди Цайт“ цитира Радев с думите, че България не бива да се превръща в гето за мигранти, а списание „Шпигел“ отбелязва, че новоизбраният български президент не пропуска възможност да подчертае близките отношения между славянските народи на Русия и България.

Ще се приближи ли България до Русия? – пита и вестник „Ханделсблат“. След изборната победа на Румен Радев това изглежда много вероятно, коментира изданието. А агенция Ройтерс припомня думите на бъдещия български президент, че в отношенията си с ЕС и с НАТО България трябва да залага на прагматизма, като същевременно търси пътища да извлича ползи от връзките си с Москва.

Борисов умишлено се вкара в капан?

Още преди балотажа имаше две противоположни интерпретации на решението на Борисов да обвърже оставането си на власт с изхода от президентския вот – докато едни го определиха като фатална грешка, други го нарекоха гениален ход, четем в обширна публикация на ФАЦ. Според привържениците на втората теза, пише ФАЦ, Борисов умишлено се е вкарал в този капан. Ето и причината: По данни на „Алфа рисърч“, ако в неделя българите трябваше да избират нов парламент, ГЕРБ отново щеше да спечели най-много гласове. „А една нова изборна победа би позволила на спекуланта Борисов да състави нова коалиция и да остане още четири години на власт. Но според единодушното мнение на повечето наблюдатели, Борисов очевидно си е направил сметката без кръчмаря“, се казва в публикацията на ФАЦ.

По-нататък изданието се пита защо Борисов издигна точно Цецка Цачева, след като можеше да заложи на много по-перспективната кандидатура на Йорданка Фандъкова, която самият той вкара в политиката. „Дали не се е страхувал, че една популярна фигура в президентството може да се превърне в заплаха за неговата власт?“ – пита ФАЦ в публикацията си.

Източник – Дойче Веле


image0 (9K)