Какво означава „извънредно положение“ според Конституцията на РБългария

Горещата новина, която всички българи следят внимателно, е предложението на премиера Бойко Борисов да бъде обявено извънредно положение в България заради разпространението на коронавируса.

Дали това ще се случи ще стане ясно до часове. Важно уточнение,което и министър-председателят направи е, че обявяването на извънредно положение се прави на основание чл. 84, т. 12 от Конституцията на България.

„Извънредно положение в България може да бъде обявено от Народното събрание по предложение на президента или Министерския съвет. Това става с решение на парламента“, това гласи чл. 84, т. 12 от Конституцията, на който се позовава правителството, за да поиска обявяване на извънредно положение заради епидемията от коронавирус.

В текстовете на Конституцията военно и извънредното положение са посочени заедно в едно от правомощията на парламента.

Извънредното положение позволява приемането на временни закони, които ограничават част от правата на гражданите. Единствените неотменими права остават правото на живот и правото да не бъдеш подлаган на изтезания.

Законодателната дейност в този случай е много по-бърза, но приетите специални закони важат само, докато е в сила извънредното положение. То няма краен срок, а се отменя изрично, след като са отпаднали основанията за обявяването му.

В случая с коронавируса правителството планира да направи преглед дали извънредното положение работи най-малко две седмици след въвеждането му. Именно заради възможността от извънредно законодателство, което да даде повече свобода на институциите да ограничават права на гражданите и бизнеса бе поискано и въвеждането на извънредно положение заради опасността от коронавируса.

Специалните закони ще са в няколко насоки, стана ясно от изявлението на вицепремиера Томислав Дончев след края на среднощното заседание на Министерския съвет в четвъртък.

Обявяването на извънредно положение води и до мобилизация на резервистите на Българската армия, предвижда Законът за отбраната и въоръжените сили. Използването на армията за налагане на ограничения върху правата примерно в помощ на полицията ще бъде преценявано от Министерския съвет.

Конституция на Република България може да видите ТУК


image0 (9K)