Какво означава думата „караконджул“, пояснява лекарят гинеколог Хасан Ефраимов

Виждам че се заформя полемика около произхода на думата „караконджул“. Ще ви кажа откъде идва тя. Така започва обяснението си за думата „караконджул“ Хасан Ефраимов – лекарят гинеколог, станал особено популярен в България с гражданската си позиция по важни въпроси, както и с талантливото си перо на разказвач.

В началото на 2016 г. Ефраимов публикува отворено писмо, трогнало целия български народ. Тогава той посочи, че би изкупил цялата вина на дедите си, стига това да вдъхне надежда в българите и те да останат на територията на България.

ЗАРАТА ви запознава с невероятния разказвач на истории д-р Хасан Ефраимов

И… за караконджула, продължава сладкодумецът: Това е наименование, което се е появило от съвместното съжителство на българи и турци на Балканите.
Думата е с турски произход, и както повечето подобни думи, които са навлезли в българския език, тя е побългарена.

Думата „караконджул“ е съставена от две отделни думи. Първата е „kara“, която на турски значи черен. Втората дума е „konucu“(чете се „конуджу“ и означава, нещо, което каца). Така истинското наименование е кара конуджу и означава нещо черно, което те напада, накаца те, възсяда те, накачулва се, стоварва се отгоре ти.

Ето и накратко за караконджула Кара. Та, този пресреща хората на пътя по нощите и задава необичайни въпроси. Лошото е, че всеки отговор трябва да съдържа думата „кара“. В противен случай, изедникът Кара удря жертвите по главата с ръба на гребена и ги възсяда.

Думата кара конуджу е побългарена и се е превърнала в караконджул, навлизайки и във фолклора на българите.

Хасан Ефраимов: Ох, голям срам – „мюсюлманин“, болен от трихинелоза…

Моята баба винаги казваше „kara konucu“(кара конуджу) и имаше безброй неща, които ако ги направя, или не ги направя, имаше опасност да си навлека гнева на караконджула Кара. Но аз го победих в личен двубой и вие прекрасно знаете това. Затова продължих да правя, каквото си искам.

Неверни са твърденията че думата е гръцка. На гръцки караконджул е „каликантзарус“.

Вижте в какви караконджули са се превърнали най-популярните кандидати за властта българска

Така че караконджулът е изцяло наш образ, характерен за земите на днешна България и много поздрави на тези, които искат да си го присвоят. Още повече, че караконджулите винаги живеят там, където има и луди сливи, а лудите сливи са символът на България. Не розите! Рози растат навсякъде!


image0 (9K)