Какво обещава Макрон, който беше избран за президент на Франция

Европейският съюз и по-голяма част от французите си отдъхнаха – проевропейски настроеният Еманюел Макрон беше избран за президент на Франция.

Lio Pen

Известната със своя популизъм Марин Льо Пен, която се определя като лидер на крайната десница, загуби. Тя спекулираше със страховете на французите – от тероризма, от глобализацията, от чужденците, бежанците и т.н. Видя се, че френските избиратели – мнозинството от тях (66 процента от участвалите във втория тур на президентските избори), не приемат примитивните послания на  Марин Льо Пен.

С какво обаче 39-годишният Еманюел Макрон спечели и стана най-младият президент в историята на Франция? Той за първи път се кандидатира за изборна длъжност и то не каква да е, коментират анализатори. Информационната агенция „Франс прес“ представя кратка справка за предизборната програма на Макрон. Дали ще я изпълни? Само времето ще покаже:

1.Бюджет и данъци

Намаляване на обществените разходи с 60 милиарда евро за пет години. Съкращаване на 120 000 чиновнически места. Облекчаване на удръжките върху заплатите. Намаляване на данъците за компаниите. Превръщане на „данъка върху богатството“ в данък върху недвижимото имущество, от който се изключва финансовото състояние.

2.Европа

Организиране в целия Европейски съюз – след изборите в Германия, на демократични конвенти, които да доведат до нов проект, който да бъде приет от страните, които го желаят.

Страните от Еврозоната да имат общ бюджет, парламент и министър на финансите. Създаване на европейска сила от 5000 граничари. Европейски фонд за отбраната, който да финансира общо военно оборудване. Контрол на чуждите инвестиции в Европа. Запазване на достъпа до европейски търгове за обществени поръчки за компании, реализиращи поне половината от производството си в Европа.

3.Сигурност и отбрана

Наемане на работа на още 10 000 полицаи и жандармеристи. Увеличаване на местата в затворите с 15 000. Всяка произнесена присъда ще бъде изпълнена. Задължителна военна служба за един месец. Централизиран генерален щаб на разузнаването, даващ отчет директно пред Съвета по отбрана при президента на републиката.

4.Трудово законодателство

Универсална система на обезщетения срещу безработицата, финансирана от данъците. Наказания за компаниите, злоупотребяващи с правото на „къси трудови договори“. Прекратяване на изплащането на обезщетенията за безработица при отказ на две прилични предложения за работа.

5.Социална защита

Универсална пенсионна система с общи правила за изчисляване на пенсиите. Увеличаване със 100 евро на месец на помощите за възрастни инвалиди. Държавата да поеме изцяло разходите за очила, за слухови импланти и зъбни протези, като това трябва да стане до 2022 година.

6. Екология

Намаляване с 50 процента на дела на ядрената енергетика в производството на електроенергия. Това трябва да стане до 2025 година. Премия от 1000 евро за всеки, който се купи еко автомобил. Саниране на един милион жилища. До 2022 година в училищните и фирмените столове да се предлагат 50 процента био и екологично чисти храни.

7. Администрация

Чисто съдебно досие на кандидатите за изборите. Намаляване с една трета на депутатите и сенаторите. Не повече от три последователни мандата на изборна длъжност. Да бъде забранено на депутатите да използват като сътрудници членове на семейството си.

rsz_macron_pochitateli

8. Образование, култура и семейство

Автономия на училищата и университетите при наемане на служители и привличане на студенти. Учителите, които работят в по-бедните райони на Франция, да получават еднократен бонус от 3000 евро на месец. Всички 18-годишни французи да получават „културен ваучер“ на стойност 500 евро за посещение на кина, театри и концерти.

9. Имиграция

Стриктно прилагане на светските принципи в обществения живот във Франция. Разглеждане на молбите за убежище за по-малко от 6 месеца.

10. Предизвикателствата пред Макрон

Във Франция предстоят парламентарни избори, на които движението на Макрон трябва да си осигури мнозинство, за да формира правителство.

Намаляване на безработицата във Франция, която сега е 10 процента.

Борба с тероризма и радикалния ислямизъм във Франция. Преодоляване на разделението във френското общество.

Рестартиране на френско-германския „двигател“ на Европейския съюз след Брекзит и реформа на Евросъюза.

 


image0 (9K)