Какво не знаем за тиквата

Тиквата се отглежда повече от три хиляди години.
През вековете, освен за храна, тя е била често използвана за лечение на различни заболявания – висока температура, нервни разстройства, запек, болки в сърдечната област.

[ad id=“225664″]

Тиквата съдържа всички витамини от групите В, С, Е, РР и Т, които  ускоряват метаболизма. В тиквата има и витамин К, който отговаря за съсирването на кръвта. Тя е и богат източник на витамин А, който действа като антиоксидант и предпазва организма от свободните радикали. В нея има микроелементи като калий, калций, магнезий, кобалт, натрий и желязо.
Ето част от лечебните й свойства:

Тиквата помага при заболявания на стомаха
За хора със стомашни и чревни заболявания, язва на стомаха, дванадесетопръстника, колит или гастрит, тиквата се препоръчва да се консумира не варена, а печена. Семките са изпитано слабително средство. Тиквата е необходима част от менюто на болни от хепатит.

Тиквата е полезна за болни бъбреци

Тиквата извежда от организма солта и водата, без да дразни бъбреците. Това я прави подходяща за  профилактика на заболявания като пиелонефрит. Бъбречните неразположения се облекчават, ако вечер преди лягане се пие по половин чаша прясно изцеден сок от нея.

[ad id=“263680″]

Тиквата е отлично средство при диабет

При диабет, тиквата  снабдява организма с ценни фибри, минерали, витамини и въглехидрати. Тя поддържа стабилни нивата на кръвната захар, съдържа микроелементи, които повишават нивата на бета-клетките в кръвта, отговорни за производството на инсулин.

Тиквата при сърдечно-съдови болести и висок холестерол

Благодарение на високото съдържание на калий, тиквата предпазва от редица заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Семките пък съдържат вещества, от които се произвеждат лекарства за сваляне на холестерола.

Витамин К, който се съдържа само в тиквата и липсва в другите зеленчуци, отговаря за кръвосъсирването. Високото съдържание на желязо помага при анемия, а наличието на витамин С регулира  високото кръвно налягане.

[ad id=“236993″]

Тиква против затлъстяване

Тиквата може да се приема в неограничени количества. Тя подтиска чувството на глад, а в същото време ускорява метаболизма и изхвърлянето на шлаките от стомашно-чревния тракт.

Тиква против чревни паразити

Тиквените семки  са особено ефикасни при глисти. Народната медицина в този случай препоръчва една седмица да се приемат изчистени тиквени семки, заедно със зелената ципа.

Тиква при кожни заболявания

Семките на тиквата са ефикасни при кожни заболявания като пърхут и себорея. Ефектът се дължи на високото съдържание на цинк, който е полезен за кожата и косата и дори заглажда бръчките. Подобно действие имат и витамините А и Е. При изгаряния и екземи се прави лапа от настърганата месеста част на тиквата.

[ad id=“236999″]

Тиква при заболявания на очите

Тя съдържа пет пъти повече бетакаротин от морковите, който го прави особено подходящ за хора със зрителни увреждания или такива, които често работят с компютри.

Тиква за по-стабилна нервна система

Тиквата има успокояващо действие . При безсъние е добре да се приема по половин чаша пресен сок от тиква вечер преди лягане, или пък да се консумира компот от меката част на тиквата с лъжица мед. За  здрав сън е добре да се пие и водата от сварената тиква.

Тиква за болна простата

По една чаша тиквен сок всеки ден, в продължение на три седмици помага изключително много при възпаление на простатата.

Тиква за подсилване на либидото и подмладяване

Благодарение на високото съдържание на витамин Е, консумацията на тиква предпазва организма от стареене. Известно е, че тиквените семки действат като афродизиак, тъй като подпомагат оросяването на органите с кръв и подобряват половата функция.


image0 (9K)