Какво не знаем за размразяването и почистването на нашия хладилник

Заради добрата хигиена и здравословната храна, препоръчително е от време на време да почистваме хладилника си, защото въпреки ниските температури, микроорганизмите продължават да се развиват. Ето няколко практични съвета за какво да помислите, когато решите да се захванете с тази задача, дадени от сайта на Либхер.

Подготовка за почистване на хладилника

След като извадите и съхраните продуктите от хладилника, издърпайте го леко напред или настрани, след което използвайте прахосмукачка, за да премахнете праха под и зад него, както и този от големите черни кондензаторни намотки, разположени на гърба. Ако имате хладилник с фризер без NoFrost система, оставете го да се размрази за няколко часа, преди да започнете да го почиствате.

Почистете разглобяемите части

Демонтирайте всички разглобяеми части там, където е възможно: рафтове, тавички, поставки за бутилки, чекмеджета и т.н. Почистете тези индивидуални приспособления в мивката с топла вода и малко препарат за миене на чинии, може и с Ph неутрален препарат. Използвайте влажна кърпа, за да се погрижите за телескопичните релси, ако чекмеджетата ви се придвижват чрез такива, след което с памучен плат ги подсушете.

Почистване на интериора

Най-добрият начин за почистване на вътрешността на хладилника е чрез микрофибърна кърпа, топла вода и течен сапун (вместо него може да използвате и препарат с неутрално pH). Използването на скъпи препарати, специализирани в почистването на хладилници не е необходимо. Топлата вода и течния сапун са напълно достатъчни. След почистването, избършете вътрешността с чиста кърпа и топла вода, без никакви примеси. Не е необичайно различни сайтове за съвети, свързани с домакинството, да съветват да почиствате с оцет: ние силно препоръчваме да не правите това, тъй като оцетът може да повреди някои от уплътненията и вътрешността на уреда.

Също така трябва да избягвате използването на фибро гъби и абразивни такива, както и други подобни грапави почистващи препарати и помощни средства. Далеч по-важно е да хигиенизирате хладилника си редовно – на всеки 4 или 6 седмици. Всъщност, не може да сбъркате ако решите да се погрижите за чистотата на охладителния си уред, но по-долу сме изброили няколко неща, които да избягвате:

  • Не използвайте мини пароструйки на пара
  • Не използвайте препарати с висока киселинност
  • Не използвайте абразивни гъби и такива от стоманени ленти
  • Не използвайте силно абразивни почистващи препарати, съдържащи пясък, хлорид или киселина
  • Внимавайте при почистването да не отстраните етикета на уреда, който представлява паспорта на вашия уред.
  • Внимавайте да не влезе водата, с която почиствате, във вентилационните решетки или електрическите части на уреда

Почистване на екстериора

Подходящото почистване на уреда отвън зависи от материала, от който е направен.

Пластмасов екстериор: почистете с малко хладка вода и веро.

Екстериор със стоманени врати: ако хладилникът ви е с покритие SmartSteel, трябва да го третирате внимателно. Почистете стоманеното покритие с чиста мека кърпа. Ако е необходимо да отстраните някакво мръсно петно, използвайте малко вода или pH неутрален препарат.

Бележка: не бива да използвате приспособления за почистване на стомана, за да отстраните зацапаната повърхност на SmartSteel покритието, тъй като това може да го нарани.

Бележка: за уредите с покритие BlackSteel се прилагат същите инструкции като тези за страничните панели от стомана.

След почистването

След като сте се погрижили за чистотата на всички части и сте ги подсушили, включете отново хладилника в мрежата. Където е на разположение, включете функцията SuperFrost, за да може вашия уред да достигне желаната температура по-бързо. След като уредът достигне оптималната температура на охлаждане, поставете обратно храната в него. Сега вече може да се насладите на чист уред и чувство за сигурност, всеки път, когато поставите храна или я вадите от него, за да я приготвите.


image0 (9K)