Какво каза президентът Радев за скандалите в държавата

„Очаквах той да озапти беквокалите в парламента“, коментира държавният глава. „Или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен“. Това заяви президентът Румен Радев, след като беше гост на отриването на академичната учебна година в СУ ”Св. Климент Охридски”, цитиран от Нова телевизия.

„Вече обявих, че очаквам новия състав на ВСС да потвърди кандидатурата на председател на ВАС. Това е основателно. Ще даде нова легитимност на тази кандидатура в духа на реформите в съдебната система“, заяви президентът.

[ad id=“237001″]

„Очаквах премиерът да озапти беквокалите в парламента (по въпроса за модернизацията на българската армия, бел.ред.) това не се случи, те пеят все по-високо и все по-фалшиво. Освен това наблюдавам от всички действия на партия ГЕРБ – или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен. Вече не виждам нужда от такава среща (с премиера- бел.ред.)“, допълни той.

Според Радев, решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на въоръжените сили е в ръцете на премиера, негова била и отговорността.

„Води се тази битка, но считайте, че след като я търсят, ще я получат. Това, което ме смущава повече не е тази битка, а всички процеси, които стават в страната, на фона на предстоящото европейско председателство. Не затова дали то ще бъде успешно или не, считайте, че накрая ще бъдем потупани по гърба – такава е практиката. Притеснява ме начинът, по който гледаме на него и това, което искаме да извлечем от него. Мисля, че управляващите гледат на това председателство като на някаква омерта, която да легитимира спокойствие отвътре и легитимация отвън. Рискуваме точно то да се превърне в една витрина на гейтове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната“, каза държавният глава. И добави, че няма предвид само Хасково.

[ad id=“226585″]

„Трябва да се обърне внимание на управленския модел“, отбеляза президентът.

За достъпа на съветника му Иво Христов до секретна информация Радев подчерта, че той ще получи такъв и че с този факт се спекулира.

„Няма да коментирам кьорфишеци на самодейци и конспиролози”, отсече той.

Според него, има проблем не с Комисията по досиетата, чиято дейност трябва да бъде подложена на дебат, а с нейния председател.

„Мисля, че кандидатурата в момента е една подигравка с нашето минало и с българското общество. Това е все едно да назначиш бракониера за горски – полагаме старание да обединим нацията, но точно това ще я раздели“, категоричен бе той.

За референдума в Каталуния президентът Радев каза: „Кризата от 2008 г. явно изостри егоизма, както и центробежните течения в Европа. Полицейските палки няма да решат проблема. Той ще се задълбочава“.


image0 (9K)