Какво искат от нашата страна! Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор, който определя и границата на България

„Бъдещето трябва да се планира на базата на задълбочения прочит на историята. Турция ще построи по-голяма от себе си държава с помощта на Аллах“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред участниците в Конференция за новата концепция за сигурността.

Ердоган специално акцентира на Лозанския договор. По силата на договора, сключен след края на Първата световна война, територията на Османската империя е намалена от 3 млн. кв. км до 780 000 кв. км.

Турският президент се закани: „Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение. Първата световна, Втората световна, Студената война останаха в забрава и на базата на това се опитват да ни затворят в Лозанския договор. Но ние сме дали дума на нацията си. Ние ще оспорим всички условия“.

Лозанският договор от 24 юли 1923 година е подписан между Османската империя и държавите победители в Първата световна война – Великобритания, Франция, Италия, Япония, Гърция и Румъния. С договора Турция се отказва да претендира за наследството на Османската империя. В замяна Съюзниците признават държавния й суверенитет, както и нейните граници. Макар че България не е страна по договора, в Лозана се определят и нейните граници.

Като цяло Лозанският договор определя границите на Турция, Гърция и България. Според условията Турция се отказва от всякакви претенции към Дедоканезките острови, Кипър, Египет, Судан, Сирия, както и към територията на Ирак.


image0 (9K)