Какво знаем за атентата в Санкт Петербург до момента

Атентатор самоубиец уби 14 и рани 50 човека в метрото на Санкт Петербург. Терористичен акт на радикални ислямистки групировки, това обобщават руски медии. Руските служби издирват двама души, според „Интерфакс“.

Атентатор самоубиец е предизвикал експлозията в метрото на Санкт Петербург. Има подозрения, че той е свързан с радикални ислямистки групировки, забранени в Русия. Това е заявил пред Интерфакс източник от правоохранителните органи.

Според „Комерсант” службите са знаели за подготвян терористичен акт в града. Данни за него те получили от арестуван руски гражданин, който е сътрудничил на „Ислямска държава”. Той обаче бил ниско в йерархията и информацията, която дал, не била достатъчно пълна, за да се предприемат конкретни действия извън това да блокират няколко свързани със задържания телефонни номера, които е използвал.

Смята се, че бомбите в метрото са били две, като едната не е сработила. И двете са били активирани дистанционно чрез мобилни телефони. Има съмнения, че именно блокирането на номерата може да е затруднило терористите.

Властите са установили самоличността на заподозрения атентатор самоубиец – 23-годишен мъж от Централна Азия, който внесъл в раница взривното устройство в метрото.

Мъжът, заснет на камерите за наблюдение и заподозрян по-рано за участие в нападението, сам се е явил в полицията и е заявил, че няма нищо общо с експлозията.

По последни данни 14 души са загинали при взрива, а ранените са 50. Състоянието на четирима от ранените е крайно тежко, съобщи здравният министър Вероника Скворцова.

Няма пострадали българи, съобщи за генералният ни консул в Санкт Петербург Светлозар Панов. В града живеят около 500 сънародници, голяма част от които са студенти, но има и много туристи, чиято бройка непрекъснато се променя.


image0 (9K)