Какво е „Хърбул и Хърбулица“ ще видите в изпълнение на самодейците от Преславен

avgustiadaСамодейната група от читалище „Димитър Наумов“ в старозагорското село Преславен отново блесва със своите таланти на тазгодишния Фестивал на виното Августиада 2016, който се провежда за пети пореден път в Стара Загора.

На 15 октомври (събота), от 12 часа, веднага след изпълнението на Ансамбъл „Загоре“ в Регионалния исторически музей-Стара Загора, преславенци ще очароват публиката с малко познато музикално-хумористично забавление от българския фолклор.

„Хърбул и Хърбулица“ е стара игра, която хората в селото предават на поколенията. С нея се пресъздава седянка, на която Хърбул е дядото, Хърбулица е бабата в семейството, Капон е синът, Капоница – снахата, Ярче е момичето, а Петлето е момчето. Всички роли се играят от самодейците, като останалите жени от седянката плетат, чепкат вълна, предат с хурки на светлината на газена лампа. Някои танцуват и пеят автентични хора и песни от региона, а мъжете дялкат батурници за Заговелки. Накрая мома и ерген се надиграват. Който от тях е победен, изпълнява желание на победителя. И както във всички народни обичаи, следва щастлив край – младите се сгодяват, а всички техни съселяни пеят и играят кръшни тракийски хора и ръченици.

Празникът „Хърбул и Хърбулица“ описа за ЗАРАТА Стойка Генова, секретар на НЧ „Димитър Наумов“, която е невероятно дейна жена и е двигател на всички прояви в селото.

Успех, преславенци!


image0 (9K)