Какво е перфектен контрол над диабета?

Близо половин милион българи страдат от диабет, а неадекватният му контрол може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутация и преждевременна смърт.

[ad id=“225664″]

„Перфектният контрол е трудна задача и означава хората с диабет тип 2 да спазват стриктно указанията на лекарите, както и здравословна диета и правилен двигателен режим“, посочи проф. Михаил Боянов от Клиниката по ендокринология на „Александровска“ болница. По думите му, това означава, че тези пациенти трябва да поддържат стойности на гликиран  хемоглобин от 7 % или по-ниски, кръвното им налягане е под 140/90, лошия холестерол (ЛДЛ) – под 2,6 в общия случай и под 1,8 при наличие на вече реализиран сърдечно-съдов инцидент, а триглицеридите трябва да бъдат под 1,7 ммол/л.

„За да проследи какво е реалното състояние на пациентите и какъв е контролът на рисковите фактори при хора, които имат диабет тип 2 и артериална хипертония едновременно, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България инициира научен проект, в който бяха включени 82-ма лични лекари от 25 области в страната, като е събрана и обработена информация за 5900 човека“, съобщи за Скенер.нюз доц. Любомир Киров, председател на НСОПЛБ.

[ad id=“263680″]

„Контролът на състоянието на пациентите, които са обект на нашия проект, е труден, тъй като поради наличието на комбинацията диабет и високо кръвно налягане, това са хора във висок риск. Ако добавим и съпътстващите заболявания, както и състояния и рискови фактори като наднормено тегло, липса на правилен двигателен режим, отклонения в мастната обмяна, възрастта и др., задачата става още по-трудна“, обясни доц. Киров. По думите му резултатите са напълно съпоставими с тези в Европа и света. „Това се отнася както за добрите постижения, така и за „неуспехите“, т.е това което не е постигнато в задоволителни стойности“, добави той.

Според проучването, най-много от диабетиците постигат добър контрол над гликирания хемоглобин – 64 % го държат под 7 %, а 87 % т болните- под 8 %. При 77 % от пациентите стойностите на кръвното налягане също са в перфектни стойности. Не така розово обаче е положението със здравословното хранене, като близо 90 % от пациентите не успяват да се придържат към препоръчителните нива на холестерола и триглицеридите. Изследването на общопрактикуващите лекари показва още, че мъжете по-стриктно спазват указанията и по-добре контролират болестта.

[ad id=“236999″]

„Един от факторите за лошия контрол над диабета е това, че нашенецът пие много хапчета, но не обича да спазва диети. Здравословният режим обаче, който включва правилно хранене, движение и отказ от вредните навици като цигари и алкохол, е от съществено значение за удължаване на живота на хората, които са диагностицирани с диабет тип 2“, категоричен е проф. Михаил Боянов.

skener


image0 (9K)