Какво да сложим на трапезата за празника на Св. Варвара

Широко разпространено е поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести. За здраве, за омилостивяване на болестите и за да бъде отнесена надалеч Баба Шарка, жените месят пресни погачи, приготвят обредно вариво и го раздават с мед по махалата.

Ето и предложение за традиционно меню на 4 декември:

Постна питка

Необходими продукти:

вода – 550 мл

мая – 1/2 кубче

захар – 2 с.л.

олио – 3 с.л.

сол – 1 с.л.

около 1 кг брашно

зехтин – за намазване

Начин на приготвяне:

В 150 мл топла вода се разтваря маята и захарта с няколко лъжици брашно. Оставя се да се активира маята. След като шупне сместа, се добавя останалата вода, олиото и брашното със солта. Омесва се хубаво пухкаво тесто. Оставя се да втаса /да удвои обема си/.

Тук оформянето е по следния начин: Разделя се тестото на три топки – малка, средна и голяма. От голямата се отдела мъничко топче, от което се правят три розички.

Най-малката топка е за центъра. От средната топка се оформя фитил, усуква се и се поставя около централната топката, като при свръзката между двата края се поставят трите розички.

Последната голяма част също се прави на фитил, усуква се и се поставя около предходния. Оставя се питката да втаса и се пече на 180 градуса до готовност.

След изпичане се намазва със зехтин.

Пълнени чушки с боб

Необходими продукти:

500 г боб

около 12 бр. сухи чушки

2 глави лук

1 стрък праз

олио

джоджен

чубрица

дафинов лист

сол

червен пипер

Начин на приготвяне:

Бобът се накисва една нощ предварително. Сварява се и се отцежда от водата и се намачква. Лука и праза се нарязват на ситно и се задушават с олио. Добавя се намачкания боб, подправките.

В тенджера се загрява вода и в нея се попарват чушките за 2-3 минути. Изваждат се и се отцеждат. Пълнят се с бобената смес, но без дафиновия лист. Чушките се подреждат в тавичка, заливат се с водата от боба и се пекат в умерено загрята фурна.


image0 (9K)