Какво да правим при ухапване от кърлеж

С настъпването на лятото и избуяването на тревата започват и оплакванията от ухапване от кърлежи. Кърлежите са малки безкрили паразити, паякообразни.

[ad id=“225664″]

Веднъж нападнал жертвата, кърлежът пропълзява дискретно по тялото, търсейки окосмена, топла или влажна част, на която да се закрепи  (корема, слабините, под мишниците, зад ушите, задната част на главата, шията, гърдите, а при деца и по главата). Когато кърлежът пробие кожата, започва да се храни с кръв, а това може да доведе до инфекция. Убождането е безболезнено, затова можем да забележим кърлежа, чак когато започне да ни сърби. Той може да остане прикрепен към кожата в продължение на няколко дни, докато се насмуче с кръв, след което напуска мястото. Следователно, бързото му отстраняване е много важно за здравето, тъй като кърлежът може да бъде носител на различни инфекциозни заболявания – лаймската болест.

[ad id=“263680″]

Какво се прави?
1. Ако видите кърлеж в кожата си, свържете се с Вашия лекар възможно най-скоро, най-добре е той да го извади.
2. Занесете кърлежа за изследване.
3. Ако кърлежът е заразен се консултирайте с лекаря. Той ще реши дали да вземате антибиотици и какви (не си ги назначавайте сами).
4. Не забравяйте да следите здравния си статус минимум един месец след убождането. Ако се появи зачервяване, придружено от повишаване на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите и разширяването на лимфните възли в близост до мястото на убождането, непременно потърсете лекарска помощ.

[ad id=“236993″]

Безопасно отстраняване
Правилното и своевременно отстраняване на кърлежи от кожата е много важно. Колкото по-дълго е времето, прекарано в кожата, толкова по-висок е рискът от инфекция. За премахването на кърлежи винаги търсете лекар, но ако нямате такава възможност, направете го с пинсети, като захващате кърлежа най-близо до кожата и леко го издърпвате нагоре. След отстраняване дезинфекцирайте. Ако не сте успели да премахне целия кърлеж, отстранете остатъка със стерилна игла. Кърлежите не трябва да се мачкат, разкъсват или върху тях да се поставят химикали или затоплящи средства, като алкохол, бензин, масло, лак за нокти, цигари. Всичко това може да провокира кърлежа да върне чревното си съдържимо и по този начин да се провокира инфекция, която иначе би могла да се избегне.

[ad id=“236999″]

Какво помага?
1. Да се избягват висока трева и храсти, както и да се седи или лежи на тревата.
2.Вземете подходящи обувки и дрехи. Препоръчителни са дълги ръкави, панталони, затъкнати в чорапи, затворени обувки, светли дрехи от немъхести материали (по тъмните кърлежът се забелязва по-трудно).
3.Преди да излезете, нанесете на кожата си специален репелент, който ще ви защити от хапещи, жилещи насекоми, както и кърлежи. Такъв препарат може да си направите и сами, като прибавите към слънцезащитния си крем няколко капки евкалипт (масло или спирт). Неговата миризма отблъсква кърлежите
4.След пристигането си у дома не забравяйте да прегледате тялото и дрехите си. Изтупайте дрехите, срешете косата си и внимателно огледайте цялото си тяло.

[ad id=“237001″]


image0 (9K)