Какво да правим при сърдечна атака, ако сме сами

Инфарктът не избира времето и мястото – той просто се случва. В повечето случаи той сполетява хората, когато са съвсем сами. Сърдечният пристъп не може да бъде предвиден и ни сполетява съвсем ненадейно.

Сърдечният удар представлява сериозна и внезапна промяна на сърдечната дейност, характеризираща се с вариращи болки в гърдите, слабост, потене, гадене и повръщане, като понякога се губи съзнание. Това не трябва да се случва.

[ad id=“225664″]

Ако почувствате, че сърцето ви не бие както трябва и сте близо до припадък, имате само около 10 секунди, преди напълно да загубите съзнание. Въпреки това в този момент можем да си помогнем сами.

Жертвата на сърдечния пристъп в никакъв случай не трябва да се паникьосва. Опитайте се да останете в съзнание, като започнете да кашляте, колкото сила имате. Всеки път преди да кашляте поемайте дъх, колкото се може по-дълбоко. Кашлицата трябва да бъде продължителна – все едно трябва да изкарате някаква досадна и огромна храчка от гръдния кош.

[ad id=“236993″]

Вдишванията и кашлицата трябва да се повтарят на всеки 2 секунди. Не трябва да се правят прекъсвания или спирания до пристигането на медицинска помощ или до момента, когато сърцето отново започне да бие в нормален ритъм.

Вдишванията позволяват на кислорода да проникне в белите дробове, а кашлицата е един вид компресия. Колкото по-дълбоки и продължителни са те, толкова по-добре. По този начин се помага на кръвта да започне да циркулира отново. Натиск върху сърцето помага да постигнем своя нормалния ритъм.

[ad id=“236999″]

Чрез тези елементарни познания жертвите на инфаркт могат да спасят положението, поне докато пристигне лекар. Това може да спаси човешки живот и затова е нужно колкото се може по-голям брой хора да се информират за метода.

Специалисти кардиолози уверяват, че ако поне един сподели тази информация с 10 души, най-малко един живот може да бъде спасен.

Източник: bgkef


image0 (9K)