Какви усложнения настъпват след грип

В края на грипната епидемия през тази година се оказа, че вирусът е  засегнал немалък брой пациенти. Симптомите могат да са от съвсем слаби и незабележими – до сърдечна недостатъчност.

Кардиологът доц. Кирил Карамфилов поясни, че най-застрашени са хората с хронични сърдечно-съдови заболявания, тъй като при тях дори и малки вариации в клиничнотото състояние водят до големи отклонения и сърцето се натоварва значително, предава Bulgaria ON AIR. По думите му в рисковия контингет влизат и по-младите хора, които често подценяват симптомите.

Той допълни, че  от седем до десет дни след боледуването от грип започват да се проявяват симптомите.

„Случва се нещо необичайно. Не е просто мускулна болка, кашлица и висока температура. Пациентът не се чувства добре, има общо изразено нераположение и намален функционален капацитет“, обясни кардиологът в „България сутрин“.

Тази година грипът повали между 800 хиляди и 1 милион българи –  между два и три процента са били засегнати от проблеми със сърцето, сподели Карамфилов.

Неговите препоръки – след боледуване първо да засилим имунната си система и едва тогава да се връщаме обратно към по-интензивния си начин на живот.


image0 (9K)