Какви умения ще ни правят конкурентноспособни през 2030 г.

Как промените в труда ще променят уменията, нужни за намиране на работа, през 2030

B работния процес настъпва все по-голяма автоматизация и в бъдеще, за да сме привлекателни за работодателите, ще ни трябват по-напредничави умения. Именно затова британската фондация за иновации Nesta и Оксфордският университет са съставили доклад как промените в труда ще променят уменията, нужни за намиране на работа, през 2030 г.

На първо място екипът зад изследването е проучил кои работни позиции ще бъдат автоматизирани в бъдеще (например продавач-консултанти, шофьори на микробуси и администратори), както и кои ще стават все по-важни с навлизането на технологиите (сред които са и учителите, биолозите и медицинските сестри). Те са сравнили кои качества са общи между тези професии, за които има перспектива да стават по-важни в бъдеще, както и кои качества ще са най-полезни, когато роботите започнат да заемат работни места.

[ad id=“237001″]

Ето кои са петте най-важни умения, които ще ни правят конкурентоспособни и в бъдеще:

– Способност за правене на преценки и вземане на решения: Обмисляне на относителните разходи и ползи от потенциални действия и избор на най-подходящото от тях.

– Да имаме идеи: Способността да измисляме редица идеи по дадена тема (броят на идеите е важен, не тяхното качество, правилност или креативност).

– Активно учене: Да имаме стратегии за учене – избиране или използване на методи и процедури за учене или инструктиране, които са подходящи за ситуация, когато трябва да учим или преподаваме нови неща.

– Да научаваме нови стратегии: Разбиране на важността на дадена нова информация, както за настоящото, така и за бъдещото решаване на проблеми, както и за вземането на решения.

– Оригиналност: Способността да измисляме необичайни или умни идеи относно дадена тема или ситуация, както и да разработваме креативни начини за решаването на даден проблем.

[ad id=“226585″]

Всичко това предполага, че качества като креативност, адаптивност и критичност ще са по-важни, отколкото, знания, тясно обвързани с професията. Трудно е да се оспори, че умствените качества и способността за креативна мисъл трудно могат да бъдат прехвърлени в машина, докато физическите способности и знанията за извършване на точно определена дейност лесно могат да се заменят от роботи и изкуствен интелект.

Източник: www.bia-bg.com


image0 (9K)