За какви симптоми да следят родителите дали децата им употребяват опасна „дизайнерска“ дрога

Опасна „дизайнерска” дрога става все по-популярна сред тийнейджърите. Заради ниската цена, един от най-разпространите наркотици в момента е MDMB – шмика. Употребата му води до много тежки последствия за организма, дори до смърт.

„Една голяма част от тази нова дрога остава в тялото, което е много опасно”, каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия, инспектор Петьо Петков от СДВР.

[ad id=“263680″]

Инспектор Петьо Петков обясни, че такъв тип вещества предизвикват загуба за съзнание.
„Новата синтетика не може да се вкара в една рамка. Обикновено на пазара това е наречено билка – растителна маса, обработена с химикал. Ползват се най-различни маси, които добре абсорбират течности. Това е известно в Европа като “спайс”. Хората, които го правят, не дозират правилно”, обясни инспекторът.

Инспектор Петков обясни за родителите и за какви симптоми да следят, за да познаят дали децата им са имали достъп до такива вещества. Това е понижаване на телесната температура, промяна на настроението, изтръпване на крайниците, при по голяма дозировка се стига до кома. Приемащите шмика не могат да контролират действията си и стават агресивни.

Инспекторът все пак уточни, че няма масов бум на продажбата на такива наркотици у нас.

От 2014 до 2016 година в страни от Западна Европа 29 души са починали след употребата му, а случаите на тежки натравяния са повече от 50.
Наркотикът може да бъде поръчан и по Интернет.  Докато преди години първите опити са били на 15-16 години, то сега в момента статистиката показва, че това
започва от 13, 14 години, дори има и 12-годишни, съобщават специалистите.


image0 (9K)