Какви са мотивите за спиране на строителството в парк „Бедечка“?

Народни представители от Реформаторския блок начело с Димитър Танев, избран от МИР-Стара Загора и заместник-председател на Бюджетната комисия в НС, и Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на РБ и председател на Комисията по местно самоуправление, внесоха проект за решение на Парламента за налагане на 3-годишен мораториум върху всички строителни дейности и върху издаване на разрешения за строеж на територията на парк „Бедечка“ в Стара Загора, съобщават от Пресофиса на „Движение България на гражданите“.

Решението спира действията по прилагането на влезлите в сила подробни устройствени планове, както и изменения, допълнения и нанасяне на нови имоти в кадастъра и имотния регистър в границите на тези имоти.

Вносители на предложението за мораториум са Реформаторите от „Движение България на гражданите“ Антони Тренчев, Настимир Ананиев, Димитър Делчев, доц.д-р Димитър Шишков и други депутати от групата на РБ. В мотивите си те посочват, че проблемът със застрояването на парк „Бедечка“ в Стара Загора е от изключителен обществен интерес, предизвиква недоволството на много граждани и природозащитници, основано на желанието им да се запази съществуващата в парка екосистема, така и във връзка с правата на собственици на поземлени имоти, възникнали въз основа на влезли в сила действащи устройствени планове.

Те подчертават, че с мораториума ще се даде възможност на кмета на община Стара Загора да предприеме действия за изработването на проект за изменение на ОУП и последваща изработка на ПУП в парк „Бедечка“ в обстановка на намален обществен натиск и спазване интересите на всички граждани.

Реформаторите се аргументират, че при построяване на предвидените в действащия ПУП сгради, голяма част от тях ще са жилищни, и така би се увеличило количеството на фини прахови частици във въздуха в резултат на битовото отопление. Друг аргумент на водещият вносител от РБ Димитър Танев, е, че в „Бедечка“ живеят над 50 вида растения, като само паспортизираните едри дървета са около 1500, а над 150 вида са животните, част от които са защитени видове. И защитата на околната среда, и качеството на въздуха, който отдавна е проблем в Стара Загора, са важни за гражданите, посочи Танев и изрази надежда НС да гласува този 3-годишен мораториум. За това време ще може да се направи по-внимателен преглед на действия за обезщетение на собствениците на имоти в парк „Бедечка“, с равностойни по площ и категория терени на друго място, както и може да се стигне до балансирано решение в интерес на всички заинтересовани страни, се казва още в мотивите на проекта.

Според Димитър Танев с този мораториум се дава време и за намиране на решение за спиране на презастрояването на градските паркове в национален мащаб, тъй като в много населени места, не само в Стара Загора, застрояването на зелените пространства и градинките създава напрежение.

–-

Прилагаме справката с историята на нормативните документи, издадени от местната власт, по казуса „Бедечка“, която е част от мотивите на вносителите от РБ на предложението за мораториум:

С Решение № 1069, взето по протокол № 55 от 11.09.2003 г. Общинският съвет – Стара Загора променя прездазначението на част от територията на парк „Бедечка“, определена със заповед № 443/28.04.1960 г. и възлага на кмета да започне процедура по възстановяване чрез Поземлена комисия – Стара Загора на имотите на собствениците на земи на териториите, за които отпада отреждането „парк „Бедечка“. На кмета на общината се възлага и да нанесе съответните изменения в одобреното техническо задание за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на гр. Стара Загора, одобрен през 1978 г. Последващите изменения на общия устройствен план на Стара Загора – през 2005 и следващите години, са направени на база на решението от 2003-та година. Териториите в пределите на парка са обект на интерес от много по-рано. Пример за това е фактът, че преди приемане на решението от 2003-та година са били налице искания за възстановяване правото на собствеността върху земи в съществуващи или възстановени стари реални граници в парка, по които Поземлена комисия – Стара Загора постановява откази именно защото земите попадат на територията на парк „Бедечка“.

С Решение № 283 от 28.06.2012 г. на Общинския съвет – гр. Стара Загора е одобрен Подробен устройствен план (ПУП) – план за регулация и застрояване за територията на парк „Бедечка“, Стара Загора, обхващащ следните квартали: № 801, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831. С това, въпреки че ПУП не е бил придружен от справка за картотекираната растителност съгласно чл. 63 ал. 4 от ЗУТ, окончателно се дава възможност на собствениците да започнат процедури по издаване на разрешения за строеж.

Във връзка с голямото обществено недоволство Общинският съвет отчита значимостта на въпроса и с Решение № 521, взето по протокол № 13 от 29.09.2016 г. на Общински съвет — Стара Загора, възлага на кмета на община Стара Загора да предприеме необходимите действия за изработване на проект за изменение на общия устройствен план и последваща изработка на ПУП по отношение на териториите в кв. „Бедечка“, като по отношение на ПУП е поставено изискване териториите, попадащи в територии за озеленяване, да бъдат в максимален обхват и степен.

Въпросът за застрояването в парк „Бедечка“ се явява комплексен, защото закрилата на околната среда цели не само съхраняване на екологичната система като ценна сама по себе си, а е винаги неизменно свързана с последици върху човешкото здраве. Общественият интерес е този от незастрояването на парка и същият следва да бъде водещ при вземането на решение по проблема. С приемане на решението ще се гарантира, че до окончателно решаване на казуса паркът няма да бъде застроен и няма да бъдат нанесени необратими вреди на природата, се казва още в мотивите на предложението на РБ.


image0 (9K)