Какви признаци на здравословни проблеми най-често са изписани на лицето

Външният вид на човек може да каже много: за лошите навици, начина на живот и, разбира се, за различни заболявания. Понякога, за да разберете склонността към определено заболяване, е достатъчно внимателно да се погледнете в огледалото – дори и най-незначителните промени във външния вид могат да показват неизправност в тялото. Синди Оуен, експерт от Американската академия по дерматология, твърди, че външните промени могат да сигнализират за появата на сериозно заболяване и затова е много важно да знаете за тях, за да предотвратите неприятни последици. Ще ви кажем на какви симптоми трябва да обърнете специално внимание навреме, за да откриете сериозни здравословни проблеми.
1. Промяна в тена в областта на назолабиалния триъгълник


Сивкавата кожа в тази област може да показва недостиг на кислород, който пренася кръвта. Бледността и дори синкав нюанс в тази област показват, че е имало нарушение на кръвообращението. Тя може да бъде причинена от много причини, като заболявания на белите дробове, сърцето и дори анемия. Във всеки случай, ако се появят трайни симптоми, консултирайте се с лекар.
2. Повишен блясък на очите и фоточувствителност


Повишеният блясък на очите, фоточувствителността и усещането за пясък в очите са ранни признаци на хипертиреоидизъм (тиреотоксикоза). При това заболяване щитовидната жлеза произвежда прекомерно количество хормони и потребността от кислород в организма се увеличава, така че има разширяване на очните цепки (изглежда, че човекът се плаши). Мастната тъкан набъбва и може да изтръгне зрителния нерв, в резултат на което много пациенти се оплакват от замъглено зрение или нарушение на цветовото възприятие.
3. Гъсти и дълги мигли


Плътните и дълги мигли са мечтата на всяко момиче, но прекомерният растеж на миглите вече е патология. Трихомегалията може да бъде вродена и може да бъде причинена от редица сериозни заболявания, като туберкулоза или имунодефицити от различен произход. Бързият растеж на миглите може да бъде свързан с употребата на определени лекарства и да се прояви като страничен ефект.
4. Подуто лице


Подпухнало лице и подути очи в комбинация със суха кожа и чуплива коса са един от външните признаци на йоден дефицит. Йодът е отговорен за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и нейната липса може да повлияе негативно на цялото тяло. Ако забележите чести колебания в теглото, повишена чувствителност към студ и менструални нередности, това е добра причина да се свържете с ендокринолог.
5. Меки жълтеникави петна по клепачите


Според проучвания, проведени от датски учени, пациентите с ксантелазма (меки жълтеникави плаки на клепачите и около тях) са изложени на риск от сърдечни заболявания. Тези доброкачествени новообразувания предполагат, че тялото е нарушило метаболизма на мазнините и следователно рискът от атеросклероза е много висок. Появата на ксантелазма е повод не само да видите лекар, но и да прегледате режима си на хранене и физическата активност.
6. Пилинг и подуване на клепачите


Изследователите казват, че всеки трети човек, използвал козметични продукти поне веднъж, има алергична реакция към тях. Пилингът и зачервяването на клепачите може да показват, че спирала, крем или мляко за лице съдържат компоненти, които кожата ви просто отхвърля. В повечето случаи алергиите са причинени от консерванти, които производителите добавят, за да увеличат срока на годност на козметичния продукт. За да избегнете проблеми, потърсете козметика с най-кратък списък на съставките и я тествайте на лакътя си.
7. Сърбеж в ушите


Постоянният сърбеж в ушите може да е признак на екзема, псориазис или алергии. Появата на екзема, дразнене и други кожни проблеми предполага, че запасите ви с витамин D вече се изчерпват. Лекарите препоръчват слънчеви бани поне 10 минути на ден и ако в района, където живеете, няма много ясни дни, тогава липсата на витамина може да бъде заменена с лекарства. Ушите обаче също могат да сърбят, защото са засегнати от гъбички. Във всеки случай компетентен лекар ще може да определи точно причината и да предпише правилното лечение.
8. Асиметрия на лицето


Рязка промяна в симетрията на лицето, сълзене, изтръпване на мускулите и сухи очи могат да показват парализа на Бел. Това неврологично заболяване, което се появява внезапно, се характеризира със силна болка и мускулен тремор. Учените смятат, че вината е за вирусни инфекции, които причиняват подуване и възпаление на лицевия нерв. Бременните жени, хората, които са имали грип, и хората с диабет са изложени на най-голям риск от парализа на лицето. Въпреки това, при една трета от пациентите симптомите на парализа на Бел изчезват самостоятелно в рамките на 2 седмици.
Ако се появят необичайни симптоми, не бързайте сами да си поставяте диагноза и още повече да се самолекувате. Ако ви се струва, че промените, които се случват с лицето ви, са признак на начално заболяване, най-добрият изход е да се консултирате с лекар за съвет.

Превод от руски: Зарата

 


image0 (9K)