Какви качества търсят работодателите?

Какви качества търсят работодателите? Отговор на този въпрос дава третото проучване на потребностите от работна сила в България, проведено от Агенцията по заетостта.

Работодателите очакват от служителите си да притежават умения за самоконтрол и дисциплина (85,5%), умения за работа под напрежение (62,9%), умения за въвеждане на нови технологии (55,9%) и умения за работа с клиенти (55,6%).
Търсените умения надали изненадват някого. Ето обаче кой е най-любопитният момент от изследването: като най-важна ключова компетентност бизнесът посочва общуването на роден език. Забележете: повечето работодатели поставят общуването на роден език пред инициативността, дигиталната компетентност и владеенето на чужди езици.
Проучването на Агенцията по заетостта ни дава повод за оптимизъм, но с уговорката, че той може да се материализира само ако променим отношението си към българския език.
Според доклада на Световния икономически форум, буквално от догодина творчеството ще се превърне в една от трите най-добри умения, от които работниците ще се нуждаят. С лавината от нови продукти при четвъртата икономическа революция – нови технологии и нови начини на работа, работниците ще трябва да станат по-креативни.
Емоционалната интелигентност, която днес не присъства в топ 10, ще се превърне в едно от най-добрите умения, необходими на всички.


image0 (9K)