От каква храна се нуждаят тийнейджърите

Тийнейджърите са известни със своите вредни хранителни навици. Обикновено те хапват само ако нещо има приятен вкус или се намира лесно, удобно и е бързо за ядене.

Разпространени са вярванията, че в ранна юношеска възраст може да се яде всичко, защото организмът е млад, метаболизмът е бърз и всичко това ще компенсира вредите от нездравословната храна. Съвременните изследвания показват, че храненето в ранните етапи от човешкия живот до голяма степен предопределя състоянието на здравословния статус в зрелите години. В годините на развитие храната оказва ключово значение при превенция срещу заболявания като рак, сърдечносъдови болести и остеопороза.

[ad id=“237001″]

От каква храна се нуждаят тийнейджърите?

Най-вече от енергия! И не от празни калории! Средно, в зависимост от физическата активност, момичетата може да достигнат до нуждата от прием на 2200 калории, а момчетата до около 3000 калории дневно. Важно е от къде идват калориите, защото лесно могат да се достигнат с любимите храни на децата като чипс, солети, бисквити, пица, хамбургери и безалкохолни напитки, но това са празни калории, получени от продукти, бедни на хранителни вещества.

Дори и да се приеме нужният брой калории, ако те са от бедна на хранителни вещества храна, на практика клетките в тялото гладуват, въпреки че е внесен необходимият брой калории. Ако такова хранене е системно и се случва по няколко пъти в седмицата и месеца, до година-две резултатът е наднормено тегло у децата и влошаване на здравето им.

Калцият и желязото са двата важни минерала за тийнейджърите, защото помагат за изграждането на силни кости и намаляват риска от остеопороза в зряла възраст. За спортуващите младежи и атлети калцият е особено важен за поддържане на мускулната тъкан и нормалната работа на сърцето и поддържане на регулярен пулс. Желязото пък помага на червените кръвни телца да пренасят кислород в тялото и това води до усещане за прилив на енергия, пише dir.bg

Момичетата са особено притеснени за външния си вид и килограми, и поради тази причина избягват не само вредните мазнини, но и полезните, тъй като най-често не са запознати с разликите между тях. Ограничаването на полезните мазнини пък често води до състояния на депресия и именно затова в тийнейджърските години момичетата са особено податливи на хранителни разстройства като анорексия и булимия. Добрите мазнини от пълномаслено кисело мляко, риба, авокадо, семена, ядки ще допринесат за намаляването на рисковете от тези състояния и ще подпомогнат хормонообразуването в тялото на подрастващата девойка.

[ad id=“226585″]

Бавните въглехидрати от пълнозърнести брашна, ориз или зърнени и бобови култури доставят на тялото фибри, минерали, витамини и не повишават рязко кръвната захар. Липсата на пикове в отделянето на инсулина ще доведе и до липса на непрекъснато желание за сладки и рафинирани храни у тийнейджърите.
Храната, освен полезна, трябва да е и вкусна, а за младежите на първо място е вкусът. По-долу представяме вкусни опции, които са бързи и полезни!


image0 (9K)