Каква риба да купуваме за Никулден?

Природозащитници призовават за устойчив избор на риба за трапезата на Никулден.

[ad id=“263680″]

„Близо 90% от рибните запаси в света се експлоатират или до краен предел, или дори над крайния предел, тоест взема се повече, отколкото се възпроизвежда”, каза Иван Радев от от природозащитната организация WWF.

Нашето потребление на риба се е увеличило двойно през последните години, каза Калина Бояджиева от WWF. Лови се риба, която все още не се е възпроизвела, тоест има неселективен улов, допълни тя.

В България в сравнение със средното ниво за ЕС консумацията на риба все още е по-ниска, но тенденцията е постоянно да се увеличава, отбеляза Радев.

[ad id=“225664″]

От организацията са изготвили наръчник за избор на риба. В него са събрани основните видове, които българите консумират, и има информация за състоянието на запасите и по какъв начин те се отразяват на околната среда.

„Направили сме го на принципа на светофара, тоест зелен цвят – препоръчваме, червен – по-скоро избягвайте, жълт – премислете. Има и допълнителен син цвят, който означава, че съответният продукт се предлага със сертификат и ние съветваме хората да търсят посочените сертификати”, поясни пред бтв Калина Бояджиева.

Така например ципурата е с жълт цвят, ако е отгледана в аквакултура, и в червен цвят, ако е ловена с дънни тралове.

Паламудът също е с жълта и червена точка, като това отново зависи от начина на улов, който би трябвало да бъде задължително упоменат на етикета.

Калканът е строго червен – причината е, че по време на улова попадат и други видове, особено голям е проблемът с морските бозайници. Също така самият вид е силно намалял, което е притеснително.

[ad id=“226585″]

Рибарите в Бургас също се оплакват, че рибата в Черно море намалява.
Тотко Ропотамски е от известните рибари, всеки ден е в морето. „Тази година беше много трудна, нещо разсърдихме Свети Никола”, посочва той.

„Как да бъдат доволни, като уловът беше, не бих казал даже нулев, а отрицателен, просто нямаше риба. Дори и цацата намалява, черноморската акула почти не се забелязва, моруна няма вече в количества, годни за улов”, заяви Димитър Янчев от рибарско сдружение „Морски сговор”.

Риболовният сезон е свършил и сега чакат до седмица-две да се появи карагьозът.

За празника на рибарите са приготвили осолена илария и солен паламуд.


image0 (9K)