Каква е тайната на най-щастливия човек в света?

Будисткият свещеник Матийо Рикар се счита за най-щастливия човек в света. Учени от University of Wisconsin единодушно го обявиха за такъв след мащабно изследване на стотици хора, които практикуват дълбока медитация.

За да стигне до този извод, неврологът Ричард Дейвидсън поставя 256 сензора върху главата на монаха, докато той медитира. В този момент мозъкът на Рикар произвежда количество гама вълни, свързвани със съзнанието, вниманието, ученето и паметта, каквото не са регистрирани в научната литература до момента. Ученият обяснява, че сканирането на мозъка показа прекомерна дейност в левия префронтален кортекс, в сравнение с дясната половина. „Това му осигурява необичайно големи възможности за изпитване на щастие и намалява склонността му към негативизъм“, пояснява Дейвидсън.

Бивш биохимик, днес Матийо живее в манастир в Непал  и един от най-почитаните монаси на Хималаите. Доверен съветник е на Далай Лама. Самият той приема титлата си на „най-щастлив човек“ като абсурдна и казва, че познава много по-щастливи монаси. Превърнал се в „медийна звезда на будизма“, в един момент той решава да се оттегли в единение, но Далай Лама го спира, разказва списание GQ.

Каква е неговата формула за щастие?

Пред GQ Рикар казва, че от ключово значение е хората да изразяват себе си пред останалите. Според него сравненията са убиецът на щастието. Милосърдието и алтруизмът са от ключово значение, казва още той пред Business Insider. Приучаването на мозъка да мисли позитивно в продължение на 15 минути дневно също помага.

Учените потвърждават думите му. Проучването на Дейвидсън установява, че 20 минути медитация могат да накарат човек да се почувства по-щастлив.

economy.bg

 

 


image0 (9K)