Каква е историята на тази сграда в Стара Загора

Историята на сградата, която поколения старозагорци свързват с Дружеството на ловците и риболовците, с Ловно-рибарския магазин, с механа „Ловна среща“. Откога датира нейното построяване и вече колко години тя е емблема в града на липите?

[ad id=“225664″]

През 2016 година се навършват 120 години от основаването на Старозагорското дружество на ловците и риболовците.

Първото дружество е възникнало в Търново през 1884 г. През 1890 г. е създадено такова дружество в София. През 1895 г. започва издаването на списание „Ловец”.

В Стара Загора началото е поставено от 10 души през 1896 година с пръв председател запасния полковник Васил Айрянов. Полковник Айрянов е роден през октомври 1859 г. в Сливен. Випусник с чин прапорщик от първия випуск  (дата на производство 3 май 1879 г.) на Военното училище в София. През септември 1893 г. полковникът служи в Стара Загора. Тогава е роден и първият му син Димитър, известният по-късно генерал-майор. От 1894 до 1896 г. Васил Айрянов е командир на Петнадесети пехотен Ломски полк, с чин подполковник. После отново се връща в Стара Загора.

[ad id=“263680″]

По сведения от книгата на Иван Сокачев „История на ловнострелческата организация „Сокол”, през 1938 г. дружеството наброява  679 редовни членове.

loven_dom_resizedОт 1924 до 1930 година председател на дружеството е Стефан Георгиев Кюмюрев, който е и кмет на града от 1924 до 1928 година. С негово съдействие общината отпуска място в центъра на Стара Загора за изграждане на Ловен дом. С доброволни вноски на членовете и заем от Популярната банка започва строителството.  В брой 109 от 7 август 1928 г. старозагорският вестник „Дума” публикува обявление на Ловно дружество „Сокол” – Стара Загора за провеждане на търг с тайно наддаване за довършване на старозагорския Ловен дом – дограма, мазилка, водна и електрическа инсталация. Срокът за работа е три месеца. На втора страница на същия брой, в рубриката „Хроника” в едно изречение се информират читателите, че „през есента ще бъде открит новопостроения дом на Ловната организация „Сокол” в Стара Загора”. По-късно, обаче, в брой 146 от 22 декември 1928 г. редакцията публикува кратка статия „Кога ще бъде открит Ловния дом?”. От текста става ясно, че организацията вече наброява 800 членове, предполагаемата стойност на строителството е 1 млн. 200 хил. лева и след един месец ще бъде открита новата сграда с подобаващо тържество.  Свидетелство за завършения вече дом са една снимка, предоставена от Божидар Анев Генчев и пощенска картичка, издание на Григор Пасков от 1932 г. Сградата е на три високи етажа, в стила на обществените и частни постройки през първата половина на 20 век. Елегантна с премерена украса по фасадата, с така характерните  за стила балкони с ажурни решетки, с издължени прозорци, заоблени фасадни ъгли и красив купол на единия ъгъл.

И днес Ловният дом е една от малкото съхранени сгради и напомня романтичната атмосфера в Стара Загора преди почти сто години.

Автор: Снежана Маринова                                 публикувана в сп. Zonabg, юли 2016 г.

Още от Снежана Маринова прочетете ТУК


image0 (9K)