Каквато майка и съпруга е била, такава баба ще е. Преценете дали да й оставите внуците, ако е:

Бабата орлица
Като майка е изчитала всичко за всички детски болести и възможното усложнение от кихавица, или хрема. Бъдещите подобни баби днес чатят в БГ мама, в състояние са да държат децата си гладни, но не и да им дадат хапка от поредната, обявена от някой популярен сайт за опасна, храна.
Чуваме бабите орлици по градинките: “Не влизай в пясъчника, ще хванеш глисти! Закопчай си якето, че духа вятър! Дай да те държа за ръка, че е стръмно”. Ако хапнеш от хот-дога на детето, няма да доживееш до 100 години“. Тази баба винаги е нащрек.

Нейната мисия е да опази детето от опасностите, за които редовно говорят и показват по телевизията. Ако се развихри и й се позволи, такава жена ще превърне всякакъв палавник в уплашено зайче, който ще се страхува дори от собствената си сянка.

Бабата мечта
Пълна противоположност на предишната. За да може нейният внук по-често да я радва с усмивката си, тя го храни с шоколадови бонбони преди обяда, разрешава му всичко, дори да е опасно и му купува всичко, което поиска.“Само не казвай на мама и татко”, казва бабата. Подкопаването на родителския авторитет за нея нищо не означава. Подкопаването на чийто и да е авторитет, ако е в нейна полза, е повече от нормално. Докато е била майка и съпруга е казвала: „Не казвай на тати, че ще ни се кара….“ За нея важно поне някое зависимо от нея същество – защото все още е малко, да я одобрява и обича. Знае, че като пораснат, всички ще смятат, че е инфантилна.

Бабата досадница, или терористът по храненето
Свръхзадачата на тази свята жена е да не позволи внукът й да умре от глад. Тя непрекъснато пъха нещо в устата му с думите “още една лъжичка и още едно месце”, без да пита, пълни чинията и страшно се обижда, че детето не яде. Или започва да сипе заплахи: “Докато не изядеш това, няма да станеш от масата”. Ако не се намесите, изходите са два: или дете със затлъстяване, или с отвращение към храната.

Хранителното насилие, както и всяко друго, не се разминава без последствия. Като майка и съпруга е била очарована от кулинарните и домакинските си умения, но пък е подозирала, че ако позволи на някой да надникне отвъд тях, може да разбере, че там няма нищо съществено.

Бабата жертва или емоционалният изнудвач
Любимото й занимание е да се оплаква от живота, да обвинява за всичките си беди правителството, мъжа си, децата си и, разбира се, внука си. Нито една разходка с нея няма да премине мълчаливо и спокойно. Мрънкащата досадница с подробности ще опише на детето как е отгледала баща му, а той, неблагодарникът, отсъствал от училище и носел само двойки. И как тя не си дояждала, за да може синът й да яде месо и да носи модерни джинси… Как сега не си почива и се поболява от грижи по внучето… Щото е добра, емоционална, ранима, а светът е лош, съдбата е зла…
Като млада тази жена се е чувствала значима само ако е жертва или поне играе такава – тогава и мъжете с хъс за рицарство са й обръщали внимание, но ако е ставала съпруга, то е било за малко. Рицар, рицар, ама цял живот това не се издържа. Пък и знаем от историята, че рицарите са обожавали своите дами, но най-често само по разкази на други, или от много, много далеч.
Внучето или ще копира този лесен модел на поведение, или пък ще го отхвърли до степен да не може да признае уязвимост и да потърси подкрепа. Децата й са избрали със сигурност един от тези два пътя.

Бабата критик
Нейното мнение наистина е последна инстанция и тя няма да се посвени да го огласи. Такава баба е уверена, че младите родители неправилно къпят детето си, че често го хранят, че малко го разхождат, че лошо го обличат и излишно отварят прозорчето за проветряване. След това ще започне да критикува и самото дете: “Ти, какво, дебил ли си? Кой шари така, трябва по контура! Ти български разбираш ли? Ударението не е там!”. Убедена, че детето е с “две леви ръце”, няма да му даде да пипне дори дистанционното на телевизора. С такава възпитателка детето ще израсне комплексирано, ще започне да се съмнява и в родителите си, че нищо не разбират от живота. А единият от тях, чиято майка е била критикарката и без друго е натрупал зверски комплекси, или го е ударил на алкохол и наркотици като баща си, ако е останал с въпросната екстремистка. Ако са се спасили рано, може да са преодоляли кошмара.

Бабата съжалителка
Духовен роднина на бабата критик. “Ах, какъв си слабичък, бледичък и си облечен с каквото е попаднало”, „никой не ти обръща достатъчно внимание, освен мен“… – такива бабини комплименти бързо ще посеят в детето зърната на бъдещите комплекси, комбинирани с лигавщина. Като майка е казвала: „колко си ми умничко и прекрасно, но никой не те разбира в училище“, „ти си чудесничко, това че не те понасят в детската градина, в училище, в университета, в компанията… значи, че всички са идиоти – само при мама си стой“.

Всъщност децата на подобна майка рядко създават семейство, освен ако някой страшно сгреши за малко в преценката си за тях. Нали няма как да се оженят за майка си – единствената, дето ги трае и разбира.

Бабата сравняваща – още по-страшна е от критикарката
Желаейки да мотивира вашето чедо за големи успехи и достижения, тя непременно ще му открие ориентир – например митичния внук на приятелката си, или другото внуче… Виждаш ли, той четял стихове още от годинка, а ти в пети клас не можеш едно стихотворение да научиш. Съседчето свири виртуозно на 2 инструмента и говори 5 езика на пет, а какво е послушно… А ти – срам ме е от теб.
С други думи освен със зверски комплекси, детето ви, гледано от подобна баба ще стане и завистливо, мразещо и сравняващо се, или ако е със силен характер – тотален бунтар срещу всичко и всички. Това се е случило и с децата й. За съпруга й кошмарът е бил тотален и смазващ: „Виж съседа какво е постигнал, приятеля ти какво си е купил, братовчед ти колко е талантлив… – а ти?“

Сигурно не само бабите, а и всеки човек има по някоя черта от изброените типове, но ако е в поносими граници и у хармонична личност – тогава сте извадили късмет с бабата. Ако обича и уважава семейството ви и внуците си – прибавете я в списъка на отговорните за израстването им. Опитът на две поколения и любовта на две поколения винаги е повече от тези на едно:)

Dama.bg


image0 (9K)