Казвали са ви, че бременните са зле с паметта?

По време на бременността настъпват редица промени в организма на жената. Някои от тях предизвикват странни усещания и изменения. Едно от тях са проблемите с паметта.

[ad id=“225664″]

Не всяка бременна жена изпитва подобни симптоми, но редица изследвания показват, че са налице подобни смущения и за тях си има причини.

Австралийско проучване от 2007 година анализира данните от 14 други международни изследвания, проведени върху повече от 1000 жени. Учените установяват, че процесите в паметта се променят не само по време на бременността, но и до една година след раждането.

Ефектът е минимален и се отразява най-вече върху новите задачи, с които се сблъсква майката покрай бебето за разлика от рутинните неща в ежедневието, закодирани в паметта.

[ad id=“263680″]

Проблемите с паметта могат да се дължат още на измененията в хормоните през бременността и след раждането, затрудненията в съня, измененията в ежедневната рутина, породени от бременността.

Друго австралийско изследване от 2008 година, проведено в Националния австралийски университет сочи, че бременните жени демонстрират непроменени възможности на паметта и логиката както преди бременността, така и след нея.

Друго дългосрочно изследване от 2010 година, публикувано в British Journal of Psychiatry също потвърждава, че няма разлика в паметовите процеси при бременните, както по време на бременността, така и след нея.

[ad id=“237001″]

Изводът е, че подобни симптоми са твърде индивидуални, за да се даде ясен отговор дали бременността влияе върху паметта. Едно е ясно – митът, че бременните „оглупяват“ по време на 9-те месеца, може да бъде сериозно опроверган

az-jenata.bg


image0 (9K)