Казанлък чества творчеството на маестро Петко Стайнов

В Исторически музей „Искра“ бе официално открит четвъртият Национален хоров фестивал „Петко Стайнов“, част от традиционните Музикални празници, в чест на именития композитор в Казанлък.

Поздрав към председателя на фондация „Петко Груев Стайнов“ арх. Стефан Стайнов, гости и участници в музикалните празници отправи председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов. Той определи Петкостайновите музикални дни като естествен предвестник на Коледно-новогодишните тържества в Казанлък и пожела на всички да се радват на музикалното творчество на академик Стайнов.

Тази година Националният хоров фестивал е посветен на 80-годишнината от рождението на създателя на първата българска хорова школа, основана в Казанлък – Петя Павлович, инициатор на празниците в памет на големия български композитор, прославил родния си град с изключителната си музикална дарба. Първата част на Нациналния хоров фестивал е оформена с тематична програма, посветена на творчеството на Петя Павлович. Публиката се наслади на изпълненията на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент – проф. Теодора Павлович, наследила любовта и таланта на своята майка, ярък български хоров деятел, Хор „Света Параскева“ към Националната художествена академия, наследник на школата на Петя Павлович в столицата София, диригент Галина Луканова и Смесен хор „Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев.

По повод 80-годишния юбилей от рождението на Петя Павлович, нейни колеги, ученици и приятели организираха вълнуващ хоров концерт в Аулата на Софийския университет в началото на ноември. Петя Павлович организира първите празници на името на Петко Стайнов в родния му град през 1994 г.

Почитта на казанлъчани към творчеството на великия им съгражданин, роден преди 123 години, с огромен принос за музикалната самодейност в Казанлък, един от основоположниците на българската национална композиторска школа, създател на българските симфонични образци, пионер на хоровата балада в българската музика става традиционно ежегодно събитие от 2002г.

Всяка година Петкостайновите музикални дни се организират от Община Казанлък и фондация „Петко Груев Стайнов“ около рождената дата на композитора – 1 декември. Музикалните празници, посветени на именития казанлъчанин се провеждат за 18-та поредна година и превръщат Града на розите в център на хоровото изкуство, част от националния културен календар.

 


image0 (9K)