В Казанлък започва изграждането на единствения за Югоизточна България Дневен център за хора с деменция

Днес с официална церемония „Първа копка“ бе поставено началото на строителните дейности за изграждане на единствения за региона Дневен център за подкрепа на хора с деменция и техните близки.

Кметът на община Казанлък приветства официалните гости: областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, общински съветници, представители на общинското ръководство, колеги от социални заведения в общината. Галина Стоянова припомни усилията години наред да се осигури финансиране за проекта: „Много труден процес на напасване на откритите мерки със състоянието на сградата и желанието ни за съответната услуга и затова благодаря на колегите, че стигнаха до тук!“

Гергана Микова посочи, че проектът е важен не само за Казанлък, а за цялата област и страната: „Това е една услуга, която е много търсена, но на практика в цялата страна липсва предлагането й. Затова наистина Ви пожелавам да стане съвсем скоро, но при такъв отбор аз съм сигурна, че ще се справите!“

Радостта си от началото на новия проект изрази директорът на Дом №2 Лалка Иванова: „14 такива дома има в цяла България, има и частни, но ние не отстъпваме по качество на услугата от европейските стандарти.“, сподели тя и пожела час по-скоро да може да премести потребителите на услугата в новите помещения.

Водосвет и благославяне на Дневния център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства отслужиха архийерейският наместник отец Петко Мотев, в съслужие с отец Димитър.

„Първата копка“ даде начало на строително-ремонтните дейности, които ще обхванат недовършена 2-етажна сграда, изпълнена до степен „груб строеж“ в общински имот. В границите на същия имот се намира и действащият Дом за пълнолетни лица с деменция „Димитър Папазов”, град Казанлък. В рамките на 24 месеца по проекта започва преустройство и реконструкция на първия етаж от недовършената сграда, където ще се помещава центърът. За да се запази и съхрани цялата сграда и да се осигури безопасността на бъдещите потребители фасадите и на втория етаж ще бъдат затворени. Там ще се постави дограма, външните стени ще се топлоизолират и ще се направи покрив. За първия етаж на сградата са предвидени 6 спални помещения, за дневния престой на потребителите, зала за лечебна физкултура / рехабилитация / психомоторика, отворено помещения за разнообразни занимания и терапии, кухня с трапезария, няколко кабинета за специалисти. В проекта са предвидени и обособени помещения за персонала на бъдещия дневен център.

След приключване на строителния процес обособените зали и кабинети за работа ще бъдат оборудвани и обзаведени. Дворното пространство ще бъде облагородено и превърнато в приветливо място за разходка, почивка и организиране на различни занимания/терапии за потребителите на дневния център.

Изпълнението на проекта стана възможно след подписването на Административен Договор между Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” и Община Казанлък по проект „Изграждане на Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства“ в началото на годината. Разкриването на такъв вид център ще бъде нова социална услуга, предоставяна единствено на територията на общината Казанлък от целия Югоизточен регион, в който влизат, освен Стара Загора, областите Бургас, Сливен и Ямбол.

Изпълнението на проекта ще създаде подходяща социална инфраструктура както за хора, страдащи от различни форми на деменция, така и за техните близки. Новата услуга е съобразена с Плана за действие за периода 2018 – 2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.

След закриването на Социално-инвестиционния фонд към Министерството на труда и социалната политика през 2009г. строителните дейности остават на етап „груб строеж“. Обектът остава преходен за началото на 2010 година. В началото на първия мандат на Кмета Галина Стоянова нейният екип подновява търсенето на средства за построяването на сградата от различни източници, но без успех. Сградата остава незавършена, без покрив, започнал е процес на рушене… Благодарение на упоритостта на екипа на Кмета на Община Казанлък, подписването на Договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-5.002-0011-C01 дава „зелена светлина“ за реализацията на проекта. Осигурените средства по Оперативна програма „Региони в растеж” са в размер на 586 890,99 лв. От тях отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е в размер на 553 163,00 лв., а собственият принос – 33 727,99 лв.

През последните години Община Казанлък успя да разкрие десетки социални услуги за различни възрасти – за деца, за хора в неравностойно положение, за възрастни хора, включително трите центъра за настаняване от семеен тип и защитеното жилище за лица с умствена изостаналост, създаден бе Дневен център за деца с множествени увреждания, Дневен център за младежи с увреждания, Център за обществена подкрепа, Приемна грижа, Социален патронаж и други. В обръщението си към гостите на събитието Кметът Галина Стоянова заяви: „Община Казанлък наистина стана един от първенците по откриване на нови, различни социални услуги, които да задоволяват нуждите на различен кръг от хора.“. Активната работа на Община Казанлък за търсене на финансиране за разширяване на съществуващите и предоставяне нови социални услуги на продължава.


image0 (9K)