Кабитетът на Борис Джонсън се клати, след като брат му напусна, протестирайки срещу Брекзит

Джо Джонсън, който беше депутат и министър по бизнес въпросите в правителството на брат си, обяви и че няма да участва в следващите избори

Правителството на министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън се клати, след като брат му Джо Джонсън напусна министерския си пост, в знак на протест срещу Брекзит, пише британският вестник The Independent, цитиран от „Фокус“.

Това беше удар за авторитета на Джонсън, след като брат му подаде оставката си след „неразрешимо напрежение“ между националният интерес на Великобритания и семейните му връзки.

Джо Джонсън, който беше депутат и министър по бизнес въпросите в правителството на брат си, обяви и че няма да участва в следващите избори.

Депутат от лейбъристката партия обяви, че премиерът е „толкова голяма заплаха, че собственият му брат му няма доверие“.

„Вече имахме четирима на образованието за две години, това е най-новият признак за хаоса, който консерваторите са причинили на образованието и за заплахата,която катастрофалният Брекзит без сделка представлява за нашите колежи и университети.“, добави тя.

От своя страна говорителят на премиера заяви, че Джонсън би желал да благодари на брат си за службата му.

„Той беше брилянтен, талантлив министър и фантастичен депутат. Премиерът, като политик и като брат, разбира, че това не е било лесно решение за него“, се казва в изявлението.

По-рано премиерът понесе друг удар, след като депутатите в парламента гласуваха успешно указ, с който да блокират излизането на страната от ЕС без сделка и отхвърлиха плана на Джонсън за предсрочни избори.

Това от своя страна раздвои представителите на лейбъристката партия, след като стана ясно, че нейният ръководител Джеръми Корбин се колебае дали да не подкрепи подобни избори пред 31 октомври, обявената от Джонсън дата за Брекзит.

Представителят на консерваторите, Майкъл Гоув заяви от своя страна, че „няма добро време в годината да напуснем Европейския съюз без сделка“.


image0 (9K)