Кабинетът подкрепи протест на превозвачите срещу нови правила в ЕС

Правителството подкрепи превозвачите в протеста им срещу готвените промени в рамките на Европейския съюз. Днес в Министерски съвет се състоя среща между премиера Бойко Борисов, министъра на транспорта Ивайло Московски и представители на браншовите организации в транспортния сектор.

[ad id=“225664″]

Повод за срещата е обявеният от българските превозвачи национален протест на 16-и и 17-и май заради обсъждания от Европейския съюз Пакет за мобилност. Документът подкрепен от Франция, Германия, Австрия и Италия, предвижда шофьорите на ТИР-ове от източноевропейските страни да получават командировъчни като тези в западноевропейските и ред други правила за почивка, които биха заплашили 190 хил. български превозвачи с фалит. Част от изискванията в пакета за мобилност са шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на тираджията да му се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите.

[ad id=“263680″]

Ивайло Московски поясни, че част от тези искания се нарушават човешки права. „Не сме съгласни шофьорите задължително да спят в хотели или мотели. България иска, ако ще трябва да спят там, да има осигурен паркинг за тежкотоварното превозно средство“, каза министърът.

„Получихме пълната подкрепа на министър-председателя Бойко Борисов, предстоят ни тежки дебати, които за съжаление се бламират на ниво работна група. Последното заседание на работната група демонстративно е било напуснато от френския представител“, каза още Московски.

[ad id=“236993″]

Българските транспортни фирми заявиха, че може да блокират заводи, които са собственост на чуждестранни инвеститори, за да им покажат, че всеки в Европа има право да прави бизнес на територията на друга страна от ЕС. От бранша дори заплашиха с гранична блокада. Датите за техните протести са избрани умишлено, тъй като тогава в София се очаква да пристигнат лидерите или техни представители на страните в ЕС.

Проблемът ще бъде обсъден и на предстоящата среща на премиера Бойко Борисов с Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, която ще се проведе в сряда и четвъртък, стана ясно още след срещата.

[ad id=“236999″]

Според превозвачите новите промени са вкарани в контекст за защита на правата на шофьорите, но всъщност целта е да бъдат елиминирани от пазара българските, полските, унгарските и румънските камиони.

Превозвачите заплашиха, че ако промените станат факт, много от тях ще се преместят в други европейски държави.


image0 (9K)