Кабинетът отпуска 136 млн. лв. за 21 национални програми за образованието

Образованието, грижата за децата и за учителите са основни приоритети на нашето правителство. Въпреки ситуацията, в която светът се намира, ние продължаваме целево да финансираме този толкова ключов за нас сектор. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във „Фейсбук“.

„На днешното заседание на Министерски съвет отпуснахме 136 млн лева за 21 национални програми за развитие на образованието през тази година. С тях ще се подпомага обучението в детските градини, в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие“, пише министър-председателят.

Той поясни, че средства ще бъдат отпуснати за осигуряване на безплатни учебници, транспорт на ученици и учители, връщане на отпаднали деца в училище, осигуряване на достъп до интернет и техника, привличане на хора, които искат да преподават на ученици с по-слаби резултати.

„Продължава подкрепата ни за българските училища в чужбина, както и за музеите и библиотеките, които да бъдат места за провеждане на уроци и занимания. Много силен акцент поставяме и върху изучаването на природни науки, математика, технологии. Отделяме средства по програмите за оборудване на модерни кабинети по тези науки, за експерименти и лаборатории за учениците, за създаване на цели центрове в училищата. Целта е да провокираме интереса на децата да се занимават и да избират технологични професии, защото те са ключови за нашето бъдеще“, пише още Бойко Борисов.

 


image0 (9K)