Кабинетът бори COVID-19 със спешни социално-икономически мерки

Премеирът още на обяд анонсира мерки по отношения на медицинския персонал. По-малко ще товарят националния бюджет. По сектори имаме нови разработени в последните часове мерки, които ще гарантират социално дистанциране. Това каза Томислав Дончев по време на брифинг свързан с извънредната ситуация в страната, заради коронавируса.

„Маски, облекла и друго обурудване – нуждите от тях нарастват неимоверно. Ръководител на тази част ще бъде Радосалв Николов. Ще се обезпечи по-най-бърз начин оборудването  и разпределението им, не говорим само за медицински персонал, но и социални служби, полиция, гранична полиция и всички необходими“, допълни вицепремиерът.

„От днес обявявам Логистично организационния център на кризисния щаб. Утре в 8:00 ще разпределим първите задачи и ще опитаме да синтезираме дейността, как да постъпват заявките и как да бъдат разпределяни те“, обяви Николов.

В рамките на следващите 3 дни ще бъдат на разположение на общините нови 20 милиона. Към момента патронажната грижа обхваща 43 хиляди потребители и ще я разширим. Допълнително и към момента, социалните работници разнасят храна и дезинфектанти на самотно живеещи“, съобщи Деница Сачева и обяви нова законодателна промяна за преизчисляване на пенсиите. Тя помоли всички хора да не ходят в офисите на НОИ.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/1064224743971056/

Томислав Дончев посочи, че се създава организация за закупуване на всички необходими материали и облекла.

„Чуват се много гласове от представители на бизнеса за смекчаване на влиянието на кризата. Още в утрешния ден ще има няколко бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение“, каза Горанов.

„С БНБ ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа за бизнесите, които ще пострадат от мерките на правителството. Готови сме с ресурс от държавата. Утре ще предложим съответните мерки“, допълни министърът на финансите.

„Добрата новина е, че имаме резерви, но бързо могат да бъдат изчерпани. С колеги коментирахме всички проекти, които са по-дългосрочни и биха могли да изчакат, да бъдат забавени. Може да се преразгледа краткосрочно възможността да пренасяне на трансфери към политически партии“, допълни той.

Горанов предложи като краткосрочна мярка тези, които са засегнати от ограниченото потребление и имат намерение да съкращават служители, да кандидатстват в агенцията по заетостта. Вместо да се освобождават хората, държавата да ги поеме за първия месец като ще им бъдат предоставени 60% от възнаграждението.

„Мерки ще се обсъждат ежедневно и всеки реагира според възможностите и чергата си. Смятам, че предложените мерки за социална изолация ще дадат резултат. Не трябва с лека ръка всички резерви да бъдат изхарчени за месец-два. Като две краткосрочни мерки ще предложим удължаване за срока на представяне на годишни финансови отчети. Срокът ще бъде удължен до 30-ти юни“, каза още той.

blitz.bg


image0 (9K)