Кабинетът „Борисов 3”  – за скандалите, измъкването и обтегнатите отношения с президента

Анализ на първата година на правителството от Арман Бабикян, Юрий Асланов и Димитър Ганев

[ad id=“225664″]

„Скандалите през първата година от мандата на кабинета „Борисов” 3 бяха много и избухваха често. Прави впечатление, че премиерът се научи някак си да се измъква.“ Това каза в ефира на бТВ Арман Бабикян, политически пиар експерт.

„В първите два мандата посрещаше част от скандалите челно, опитваше се да се бори лично. Сега, когато има скандал, той общо взето отсъства”, коментира Бабикян. „Той няма нищо общо с покупко-продажбата на ЧЕЗ, това било някаква сделка, която я правили чужди фирми в чужда държава, той откъде да знае. На 111-о място сме по свобода на словото, той какво може да направи? Журналистите са виновни, собствениците. Когато има проблем, той не е тук. Когато има възможност да се потупа по гърдите, той е първи отпред”, допълни пиар експертът.

[ad id=“263680″]

„Вижда се, че все по-досадно му е всичко това. Все по-уморен е, все по-малко му се влиза в битки и все по-рядко посещава в парламента”, отбеляза Бабикян.

Според социолога Юрий Асланов трябва да разделим изминалата година условно на два периода. „През първия като че ли опозицията държеше инициативата и задаваше дневния ред. Не бяха само тези поредици от скандали и оставки. Имаше и силна инерция, образувана на база на резултата на президентските избори. Но през втория период като че ли управляващите се окопитиха и ако имаше напрежение, то се произвеждаше в самите редици на управляващите”, посочи Асланов.

По думите му се е забелязал разнобой, и то не по второстепенни, а по важни въпроси и от вътрешната, и от международната политика. „Появи се разноговорене между лидера на управляващото мнозинство и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов“, каза още Асланов.

Според него управляващите са трайно привързани да базират самооценката си на външни оценки и пропускат, че през тази година оценките на хората са се влошили.

[ad id=“236993″]

„На финала на тази година ще се случи нещо много обезпокоително – ЕК даде знак за бъдещия финансов период, че от тук нататък ще променя критериите. Това вещае неприятности“, прогнозира Асланов.

Според социолога Димитър Ганев първата година на кабинета е била в състояние на перманентен скандал. По думите му трябва да имаме предвид, че Борисов за първи път има опозиция. Първият и вторият мандат бяха лишени от много силна опозиция, в момента има много силна опозиция в лицето на БСП и оформя ясен конфронтационен модел между ГЕРб и БСП. И въпреки тези скандали няма съществена промяна в структурата на електоралните нагласи на българите, заяви Ганев.

„Проблемът на третия мандат е, че започна без сюжет и посока, правителството изглеждаше все едно е съставено само за да има някакво правителство. На втория месец от мандата Борисов започна нов сюжет – с външнополитически акцент. В него можем да откроим два позитива – подписването на договора за добросъседство с Македония и поставянето на въпроса за инеграцията на Западните Балканите отново в дневния ред на европейската политика, допълни Ганев.

[ad id=“236999″]

„България много дълги години и много мандати назад подценяваше балканската си роля, абсолютно безсмислено и напразно“, заяви Арман Бабикян. По думите му след успеха в Македония Борисов се е превърнал в адвокат на Ердоган.

Според социолога Юрий Асланов отношенията между Борисов и президента Румен Радев не заслужават определението „битка”, но по думите му между тях има напрежение и разногласия, може би някаква обяснима или естествена ревност. „Поне засега не се вижда Радев да губи от това, напротив – той остава представител на една от двете основни институции с позитивен рейтинг, другата е националният омбудсман. Всички други, в това число и Борисов, и правителството са в негативната част”, отбеляза политологът.

По думите му след европредседателството премиерът ще трябва да влезе в друга роля. „А периодът, в който навлиза България, във всяко едно отношение е неясен, дори на фона на това, че престижни и авторитетни институции дават прогнози за нова вълна на финансова криза. Ако това се случи в съчетание с обявените намерения на ЕС за новата бюджетна рамка, Борисов ще трябва да се измъква от много по-сложни ситуации от тук нататък”, смята Асланов.

[ad id=“237001″]

Бабикян също отбеляза, че има конфронтация между Борисов и Радев. „Една от задачите, поставени на Цветанов, е именно да води битка, а помирителят Борисов да казва: „Успокойте се, деца”. В края на краищата той вижда пенсионирането си от другата страна на „Дондуков”, заяви пиар експертът.


image0 (9K)