Йотова: Българската позиция по случая „Скрипал“ е разумна и работеща

„Българската държава запазва авторитета си сред европейските партньори, а от друга страна запазва възможността да бъде посредник в отношенията с Русия“, подчерта вицепрезидентът

[ad id=“225664″]

„Българската позиция по случая „Скрипал“ е правилната, разумната и работещата позиция“, заяви в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ на БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея към момента няма европейски документ, който задължава държавите от Европейския съюз да имат единна позиция по казуса, а всяка страна е оставена да действа според собствените си външнополитически интереси и приоритети.

„Позицията на България щеше да бъде необяснима преди десет години, когато ситуацията в света беше доста по-спокойна – преди кризите“, посочи Илияна Йотова.

[ad id=“263680″]

„В днешно време, когато борбата с тероризма, международните конфликти са буквално пред вратите ни, една такава позиция от страна на българската държава, която запазва авторитета си сред европейските партньори, а от друга страна запазва възможността да бъде посредник в отношенията с Русия, е не просто разумната, а работещата позиция“, заяви вицепрезидентът.

[ad id=“236993″]

„България не е единствената държава, запазила особен вид неутралитет, предприемайки най-слабата мярка с извикването на посланика ни в Москва за консултации“, отбеляза вицепрезидентът и даде примери с реакциите на страни като Малта, Люксембург и Словакия.


image0 (9K)