Йордан Цонев: Няма партия, която да не ни гони по коридорите

„Не на всяка цена се стремим към изпълнителната власт“. Това каза пред БНР заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той уточни, че целта им е приоритетите от тяхната програма да бъдат приети от управлението.

„Сегашният тип мнозинства, просто да има 121 души, хаотичните програми и хаотичните инвестиции не вършат работа. Задачата ни е да се възстанови държавността и диалогът между институциите“, посочи Цонев.

По думите на Цонев не е обяснимо защо всички политически формации се плашат от пакетиране с ДПС:

„Не си го обяснявам. Сега ще започнат едни клетви по телевизии и радиа как няма да се пакетират с ДПС, а след това ще започне едно гонене на ДПС по кулоари и по институции, за да помагаме и да утвърждаваме държавността, на натовския и европейския път на България. … Това зад микрофоните и камерите. Така се е случвало досега – няма политическа партия, която да не ни гони по коридорите. ДПС ще направи всичко възможно това лицемерие да бъде прекъснато“, каза още заместникът на Карадайъ.

Йордан Цонев коментира, че те от 2017-а година са предупреждавали, че кризата между президента Румен Радев и изпълнителната власт ще разруши междуинституционалния диалог и държавността: „Ние не сме отправяли никога отровни стрели. Ако даваме оценка на президента, тя е съобразена с неговите действия и нашата представа какъв трябва да бъде президентът. … Не сме участвали в разрушаване на диалога, а сме критикували, че това се случва. Поискахме оставката и на президента, и на премиера в хода на кризата.“

Цонев беше категоричен, че ДПС не води разговори с ГЕРБ за подкрепа на Бойко Борисов при евентуално негово кандидатиране за президент.

„Румен Радев трябва да бъде доста по-внимателен в думите, които казва. Той трябва да бъде обединител на нацията и мост между отделните партии. Той трябва да бъде мостът между всички, а не да взривява диалога“, посъветва Цонев.

Във връзка с думите на премиера Борисов, че няма общо с депутата от ДПС Делян Пеевски, Цонев заяви: „Не знам кога г-н Борисов е прав – когато казва, че г-н Пеевски е свършил много със законите, които е внасял, и с всичко, което направи в хода на пандемичната криза. … Ние не предвиждаме раздяла с никой, защото нашата партия и нашият електорат си харесваме г-н Пеевски. Ако зависи от партията, няма да има такава раздяла.“

Според заместник-председателя на ДПС компрометирането на доверието в изборния процес е опасно нещо.

Йордан Цонев заяви, че ДПС е за 100% машинно гласуване, но не са били чути при последната промяна в Изборния кодекс.

 


image0 (9K)