Йордан Цонев: Коалиционното споразумение ясно позволява премиерът да смени Симеонов

„ГЕРБ има механизъм да снемат моралната отговорност от себе си и да изтрият петното, което този вицепремиер нанесе на България“, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС

Има механизъм ГЕРБ да снеме моралната отговорност от себе си и да изтрие петното, което Валери Симеонов нанесе на европейска България. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в ефира на БНТ.

Запитан дали ДПС иска предсрочни избори сега, Цонев отговори: „Ако Валери Симеонов остане на поста вицепремиер – да“.

Той обясни, че ГЕРБ и правителството не са разбрали, че в случая не става въпрос за пари. „Майките отговориха – „Не искаме пари, не искаме закони, искаме тази оставка“. Става въпрос за чест или позор, става въпрос за морал или цинизъм, не става въпрос за пари“, подчерта Цонев.

Депутатът акцентира върху едно изречение в декларацията на Централния съвет на ДПС – „Има различни изходи – или оставка на един вицепремиер, или оставка на цялото правителство, или позора е за всички – за цялата страна“, и изтъкна, че отговори на тези три „или“-та трябва да даде ГЕРБ.

„Това „уж болни деца“ на практика превръща България от европейска в „уж европейска страна“, и Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) със запазването на този човек, който е изключително арогантен в поведението си и изключително циничен в думите си от самото начало, се превръщате в Граждани за уж европейско развитие на България. Аз съм убеден, че нито вие го искате, нито вашият електорат“, коментира Йордан Цонев.

Той показа в студиото коалиционното споразумение между ГЕРБ и ОП, където ясно е записано, че ако иска, премиерът може да освободи който и да е от вицепремиерите и на тяхно място партиите да издигнат друг свой представител.

„Имат прекрасната възможност да изтрият срама от челото на България, защото тя не може да има такъв вицепремиер“, подчерта Цонев.

„Има механизъм ГЕРБ да снеме моралната отговорност от себе си и да изтрие петното, което този човек нанесе на европейска България. Той не го нанася за първи път това петно. Това е нашето искане. Тук не говорим за сваляне на кабинети, за предсрочни избори. Това е съвсем друга тема – предсрочни избори, немощ в управлението“, каза още зам.-председателят на ДПС.

Той посочи, че вицепремиерът Валери Симеонов не знае къде е и какви са неговите отговорности, не знае как да се държи на такъв пост. „Става въпрос за думи, които не може да ги каже никой политик, камо ли вицепремиер. Цялото общество е възмутено и този човек трябва да си отиде и трябваше да си отиде. Ако бяхме в една нормална европейска държава, той вече щеше да бъде изметен“, коментира още Цонев.

„Този парламент е с изчерпан ресурс. България не се нуждае от такъв тип управление – коалиционен, какъвто е от 2009 г. досега. Ние от две години говорим, че България се нуждае от програма с ясни приоритети и дълбоки реформи за ускорено икономическо развитие. Около приоритетите да се обединят поне основните политически сили и който каже народът, да изпълнява тази програма. Останалите могат да участват, могат да подкрепят. Ние сме да се смени моделът на управление“, заяви Йордан Цонев.


image0 (9K)