Йорданка Пенкова, която смени проф. Почев в НЗОК – осъдена за конфликт на интереси

Новият подуправител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, която беше назначена на поста в понеделник е осъждана през 2013 г. след сигнал за конфликт на интереси, съобщиха от Пациентската организация „Заедно с теб“.

[ad id=“225664″]

Пенкова, която досега беше директор в продължение на пет мандата на Районната здравноосигурителна каса в Шумен, трябва да поеме и работата на управитела на НЗОК проф. Камен Плочев, докато той е в болнични. От организацията припомниха, че Шуменският районен съд през 2013 г. е осъдил д-р Йорданка Пенкова на конфискация на получени при конфликт на интереси средства в размер на 200 000 лв и две глоби от по 5 000 и 7 000 лева.

[ad id=“237001″]

Пенкова е била уличена след сигнал на шуменски адвокат до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и петчленен състав на Върховния съд е потвърдил, че шефката на шуменската здравна каса е била в конфликт на интереси, когато е подписала четири договора между каса и „Частна психиатрична клиника 2000″, собственост на баща й и сестра й. Комисията е установила, че 97% от капитала в дружеството притежават баща й и сестра й.

[ad id=“238430″]

В периода от 2005 до 2012 г. д-р Пенкова в качеството си на директор на РЗОК-Шумен е изплатила на фирмата на баща си и сестра си сумата от общо 163 065 лева. Шуменският административен съд й наложи две глоби – 5000 лв. за това, че е сключила договори в частен интерес и 7000 лв., задето не ги е декларирала навреме. Освен това д-р Пенкова е трябвало да върне малко над 23 000 лева, които получила като възнаграждение и облага от роднинската услуга. Тя е обжалвала решението пред Върховния административен съд, но върховните магистрати са потвърдили санкциите.

[ad id=“236993“]

От пациетските организации “Заедно с теб“ изразиха притеснения от назначението на д-р Пенкова. „След като човек на такъв пост ще оперира с голям финансов обществен ресурс, следld той да е с чист пред законите. Недопустимо е осъждан човек да заема този пост“, заяви председателката на организациите Пенка Георгиева.


image0 (9K)