Йончева напуска парламента, ако се потвърди, че качеството на магистралите ни е по норматив?

„Бих искала да уведомя Камарата на строителите, че съм готова да напусна парламента, каквото е и тяхното искане. При условие, което е напълно изпълнимо. След като се потвърди, че качеството на магистралите отговаря на нормативните изискванията, си подавам оставката като народен представител.“

Това пише на стената си във Фейсбук Елена Йончева, отговаряйки на призива на Камарата на строителите да напусне парламента, защото с исканията за проверки уронва престижа на българските строителни фирми.

Ето целия текст на Елена Йончева:

Бих искала да уведомя Камарата на строителите, че съм готова да напусна парламента, каквото е и тяхното искане. При условие, което е напълно изпълнимо. След като се потвърди, че качеството на магистралите отговаря на нормативните изискванията, си подавам оставката като народен представител.

За да се извърши тази проверка, очаквам АПИ – агенция пътна инфраструктура, да разреши извършването на техническа експертиза в лицензирана европейска лаборатория на качеството на автомагистрали Тракия, Хемус, Струма, Марица и на път I – 1, път II – 18.

Ще напомня – вчера от Камарата разпространиха официално съобщение, в което казват : “Ние настояваме оставките на депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, които стоят зад искането за експертиза, с внушениието, че от българските магистрали се краде, да подадат оставки”.

Поводът е именно внесеното в АПИ искане за независима техническа експертиза на магистралите. В становище на браншовата организация се посочва, че това е „пореднатадоза политическо говорене, което има за цел да извлече дивиденти за сметка на авторитета на българските строители“.

Ако не бъдат взети мерки до 18 ноември относно публичното поведение и отправяните обидни към бранша твърдения, камарата и нейните фирми членове ще предприемат стъпки към граждански протести, заканват се още в обръщението.


image0 (9K)