Йончева: Записът е автентичен. Доказват го и официалните документи по Ларгото

„Нямам съмнение, че записът е автентичен. Не допускам, че източникът ми на информация е подал грешна информация. Имаме и документи, които го потвърждават“, посочи депутатът от БСП Елена Йончева за скандалния аудиозапис, изнесен от БСП в сряда, станал известен като аферата „Ало, Банов съм”.

„Според записа министърът на културата Боил Банов се е опитал да спести големи суми за неустойки на фирмата-изпълнител на проекта за реконструкция на столичното Ларго. В записа ние чуваме как г-н Банов говори, че трябва да се спре строителството по независими от строителя причини, за да не започне дело и да не бъдат взети тези 700 хил. лева. Има становище на Агенцията за обществени поръчки от края на 2015 г. Там се говори, че има само два Акт 10. След 1 година има доклад на Държавна финансова инспекция. Актовете за периода 2015 г. не са 2, а са 5, дописани са 3 акта, които стопяват закъснението точно с толкова дни за колкото говори г-н Банов в записа“, каза още тя.

„Не съм се засегнала от културата на министъра, който е министър на културата, че ме нарече Цола Драгойчева. Нормално е в ГЕРБ да се промени, това е един образован човек, а виждате сега как разговаря. Боил Банов е един интелигентен човек, така знам, но когато един нормален човек попадне в мафиотската организация на работа при ГЕРБ, виждате как започва да говори“, коментира Йончева.

„Ако това беше контрабанда на информация, щеше ли прокуратурата веднага да се самосезира. 17 минути той обяснява как да се поправят документи, така че да не се платят 700 хил. лева“, подчерта Йончева.

 „Пред колеги се водят тези разговори, първо с представител на фирмата и после с независимият надзор. Тук няма никакъв свян. На пръв поглед „Ало, Банов“ изглежда като малка афера, но това е моделът „Борисов“. Така се правят далаверите в България“, добави тя.

„Ние сме предоставили запис, който сме проверили. Предоставихме и документи, които доказват, че всичко е истина. Това е денонощна работа в екип. Това не са отделни фрази, това е цял разговор от 17 минути. Това е едно варварско отношение към държавата, да не се върнат едни пари към държавния бюджет. Няма съмнение, защото документите го потвърждават. Този запис е направен от човек, който е присъствал на тези разговори. Ние имаме защитен свидетел, има свещено право да не го разкриваме. Той ще даде показания. Аз няма да го издам. Прави се опит да се обсъжда личността на свидетеля. Свидетелят няма значение какъв е, единственото важно е истина ли е информацията, която се поднася. Ние сме провели много голяма работа с документи. Не може да ме е подвел, защото разполагаме с документи“, разказа Елена Йончева.

„В записа ние чуваме как г-н Банов говори, че трябва да се спре строителството по независими от строителя причини, за да не започне дело и да не бъдат взети тези 700 хил. лева. Има становище на Агенцията за обществени поръчки от края на 2015 г. Там се говори, че има само два Акт 10. След 1 година има доклад на Държавна финансова инспекция. Актовете за периода 2015 г. не са 2, а са 5, дописани са 3 акта, които стопяват закъснението точно с толкова дни за колкото говори г-н Банов в записа“, обясниоще тя.

„Това, което говорят от Вежди Рашидов и Боил Банов, че Министерството на културата е започнало съдебен процес, става въпрос за друг период – това е след 20 януари 2016 г., след като изтича анекса на договора. Не е Министерството на културата инициатор на този съдебен процес срещу строителя. Говорим за фалшификация, става въпрос за истински разговор, това прокуратурата няма как да не докаже“, отбеляза още Йончева.

„Предоставих всички данни, които са ми известни в прокуратурата преди 2 дни. В понеделник внасяме в ОЛАФ и специализираната прокуратурата всички записи и данни“, добави тя.

„Оставката на министър Банов, ако бъде заменен с друг човек, който работи по същите схеми, няма да има никакво значение. Не трябва да го наблюдаваме като поредния скандал. Това е престъпление, това заплашва всички нас, всички вас“, каза още тя.

„Сергей Станишев трябва да оглави листата на БСП за евроизборите. Това не зависи от мен и моето желание. Чуваме се с него няколко пъти в годината и говорим предимно за децата“, каза в края на разговора Йончева.

Източници: бТВ, „24 часа“


image0 (9K)