„И Ю Обзървър“: В това градче в Италия победиха новия коронавирус

Има едно място в Италия, в което новият коронавирус вече е победен.

Това е градчето Вò, което е с население от около 3000 жители. Намира се в региона Венето, на около 70 километра от Венеция, пише изданието „И Ю Обзървър“ (euobserver.com).

Вò доби известност по света на 21 февруари с новината за една от първите жертви в Италия – пенсионерът Адриано Тревизан.

След това Вò мина под карантина – на 23 февруари.

Ден по-късно Италия стана свидетел на невиждани строги мерки. Никой не можеше да влезе или излезе от градчето, а стоките – лекарства и храни се доставяха само с разрешение на властите.

Алесио Турета, 30-годишен собственик на пивоварна във Вò и общински съветник заяви, че „основата на стратегията за борба с коронавируса е карантина и тестове“.

Градчето възприело сходен на Южна Корея модел, но не толкова високотехнологичен. На 29 февруари 97% от населението на Вò вече е било подложено на тест за новия коронавирус.

След края на първата масова проверка, 3% от хората се оказали позитивни. Те били поставени под задължителна карантина – в болница били приети тези с по-сериозно симптоми, а тези с по-леки – останали по домовете си, но без право да ги напускат.

Те били проверявани дали спазват карантината и дали състоянието им се влошава.

Без значението от резултатите от тестовете всички били приканени да останат вкъщи и да ограничат, доколкото могат излизанията си – само до магазин или аптека.

И стратегията проработила.

Когато били направени повторни тестове между 6 и 8 март, едва 1% от хората във Вò дали положителна проба за новия коронавирус. Към 23 март разпространението му било спряно. Не били регистрирани нови случаи на заразени с вируса.

Не всички във Вò били доволни от стратегията.

Анонимен жител се оплака, че, когато цялото градче било тествано, хората се събрали на голяма тълпа, без да спазват дистанция.

Но като цяло е безспорно, че моделът е успешен, пише изданието „И Ю Обзървър“, цитирано от БНР.


image0 (9K)