И Спешното пламна: Лекари, фелдшер и медицински сестри

Д-р Георги Гелев,  директор на „Спешна помощ“ в София: Седем са установени като носители на вируса. Двама от тях са лекари, има фелдшер и 4 медицински сестри.

„Преди две седмици имахме служителка, която бе с потвърден коронавирус. В петък се установи, че тя е положителна и затова всички, които бяха контактни с нея ги изследвахме. После и цялата ѝ смяна. Диагностицираната колежка се е завърнала от Австрия. Сега е добре и е под карантина. Дотук изследваните са 101,“ заяви шефът на Спешното.

„Две лекарки и двама шофьори в момента са във Военномедицинска академия (ВМА) и се чакат тестовете им“, поясни д-р Гелев.

Той обясни, че медиците от Спешна помощ  посещават около 250-260 случаи за едно дежурство през деня. За 24 часа имаме около 500 адреса.

„Първият изследван екип е посетил около 600 адреса. От тези 101 човека само 7 не са на работа“, поясни още д-р Гелев. Той каза още, че вчера тази смяна е била на работа.

Д-р Гелев уточни, че все още не е ясно дали заразата е тръгнала от лекарката, върнала се от Австрия, или е от адрес, който медиците са посетили.

„Обадих се на няколко фирми, които продават бързите тестове за коронавирус. Поръчах 1000 теста за всичките ни 940 служители. Всички ще бъдат изследвани с бързите тестове. Разговарям с две болници – ВМА и Софиямед, където да бъде изследван целият център с PCR тестове. Всички, които дадат положителен резултат при бързите тестове, веднага ще отидат в една от двете болници“, увери директорът на „Спешна помощ“.


image0 (9K)