И „Ню Йорк таймс“ отрази срамния скандал с евтините апартаменти за властимащите

Американското издание „Ню Йорк таймс“ публикува статия за българския скандал с луксозни апартаменти, озаглавена „България разследва още три апартамента по скандала с луксозни имоти“, като се позовава на Ройтерс.

В статията се посочва разпореждането на главния прокурор Сотир Цацаров, за разследване срещу председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев за предполагаеми фалшиви декларации за обстоятелствата, при които той и съпругата му са придобили апартамент в столицата София.

Посочва се и с разследването срещу съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и сина на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Според статията, България е класирана като най-корумпираната държава-членка на Европейския съюз от „Transparency International“, припомня изданието.

„Въпреки обещанията на правителството да изкорени корупцията, все още няма високопоставен служител зад решетките по обвинения в корупция“, твърдят авторите в публикацията и продължават: „Анализите показват, че корупцията на високо равнище е основната пречка за амбициите на България да привлече повече чуждестранни инвестиции и да се присъедини към зоната за свободно пътуване на Шенген“.

В материала не са пропуснати и действията на българския премиер Бойко Борисов по разпореждането на главния прокурор, както и реакцията му, която се ограничава до съветите му те или да подадат оставка, или да си вземат отпуск.
Медията споменава и заявлението на Пламен Георгиев, който излиза в отпуск „за да не може да има подозрение, че по някакъв начин влияе на разследването”.

„Ню Йорк Таймс“ припомня самото начало на скандала, когато „миналата седмица заместник-лидерът на управляващата българска партия ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента след подобни обвинения“.

„Скандалът вече накара българския министър на правосъдието и двама заместник-министри да подадат оставка, след като бе съобщено, че са закупили просторни апартаменти в луксозно предградие на София на по-ниски от пазарните цени от същия предприемач“, пише американската медия.

Материалът по щекотливата тема за България завършва с информация относно опозиционните социалисти, които, „бойкотирайки парламента от средата на февруари, повториха призивите си за предсрочни избори, обвинявайки правителството на Борисов, че не успява да се бори с корупцията на високо равнище“.


image0 (9K)