И ГПЧЕ „Ромен Ролан“ откри новата учебна година с очакване за обновяване на сградата

ezikova-1На първия учебен ден и тържественото откриване на новата учебна година в Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора присъства зам.-кметът по хуманитарни дейности Иванка Сотирова. Като бивш директор и преподавател в училището, тя увери, че не се е откъснала от него и продължава да живее с неговите делници и празници.

Сотирова поздрави учениците, техните родители и учителите, като сподели, че гимназията е запазена марка, емблема, не само заради своята 50-та годишнина, а заради това, че се е наложило в областта, страната и чужбина. „Само учениците от „Ромен Ролан“ са толкова признателни към своите учители и своето училище. Тази признателност я изразявам и аз към нашите учители, от името на всички бивши възпитаници. Поклон и към вас г-н Матев!“, обърна се тя към първия директор на училището Кънчо Матев. По думите ѝ, училището днес е това, което той и малка плеяда учители са създали преди 50 години.

ezikova-2Директорът на гимназията Теодора Николова пожела на себе си и останалите, още през тази учебна година да се случат всички онези промени, които така дълго чакаме, за да може нивото на образованието в България да бъде такова, че всички да се гордеят с него. На откриването присъства и началникът на Регионалния инспекторат по образованието Татяна Димитрова.

ГПЧЕ „Р.Ролан“ е едно от училищата, които ще бъдат санирани и обновени с безвъзмездната финансова помощ по оперативна програма „Региони в растеж“. Близо 15 млн.лв. ще вложи Община Стара Загора през следващата година за обновление на образователната инфраструктура. Общо 4 училища и 2 детски заведения ще бъдат ремонтирани с бюджет в размер на 14 млн. 903 хил. лв. Това са СОУ „Железник“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, СОУ „Иван Вазов“ и ОУ „Веселин Ханчев“. ОДЗ „Звънче“ и ОДЗ „Звездица“ в кв. „Железник“ също ще бъдат ремонтирани.

В първия учебен ден в Стара Загора днес учениците пътуваха безплатно с новите тролейбуси и автобуси в града. Кметът Живко Тодоров се споразумя за това с общинското транспортно дружество. Училищният праг в общината прекрачиха 18 000 ученици, от които 1 579 първокласници. В старозагорската община няма недостиг на учители, за разлика от други места в страната.


image0 (9K)