И в ЗАРАТА ухае на ванилия, лимон и очакваме мирисът на амоняк да се разсее… ВИДЕО

Курабийките са неизменна част от Великденската трапеза на старозагорци. В повечето райони на България традиционен за този празник е козунакът, но ние не отказваме естествено и него. Нека е изобилие!

[ad id=“225664″]

Всички пекарни в тези дни работят на пълни обороти. Уханието на печивата се разнася по всички улици на града под липите. Почти няма дом, в който старозагорка да не е запретнала ръкави и да приготвя дъхави курабии и жълти козунаци на конци.

[ad id=“263680″]

И в ЗАРАТА традицията се спазва, както си му е редът. Във въздуха се улавя аромат на ванилия, настърган лимон и малко задушливия мирис на амоняк, който се разнася за кратко след изпичането.

Нашата колежка Яна бърка неистово в купата, сякаш телът за разбиване се блъска в чугунен леген, но пък в заснетия клип се вижда, че нещата ѝ се получават без засечка. замесеното тесто е в голямо количество – има курабии за всички: и за нейното малко 3-годишно врабченце, което не е снимано, но пърха около майка си, за семейството, както и за любимите колеги.

[ad id=“238430″]

Необходими продукти: 6 яйца, 3 чаши захар, 300 гр. кисело мляко, около 375 мл. стопена свинска мас, 3 пакетчета амонячна сода, 3 пакетчета ванилия, кората от 1 лимон, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 – 1,5 кг. брашно. Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна за около 15 минути.

[ad id=“237001″]

Очакваме Яна всеки момент да донесе ей тази кутия, в която нарежда готовите златисти курабийки…

Ммм, друго си е, когато нещо е приготвено с любов! Хрупкава коричка с журната отгоре захар, меки като бишкоти вътре, ароматни! Ще пием по кафе с Яна и ще я обичаме, докато ни изненада с още някоя вкусотия. Само тогава, иначе – няма! Да си прави сметката!

[ad id=“236993″]

А на всички пожелаваме успешно приготвяне на всякакви масленки, курабии, козунаци с мармалад, с шоколад и каквото сте решили! Да боядисате на Велики четвъртък най-красивите яйца! Обичайте се и празнувайте Великден с близките на сърцето си хора!


image0 (9K)