И в германския парламент има депутати – етнически турци, но няма турска партия

Какъв е европейският опит? Има ли етнически партии в държавите от Западна Европа. Да вземем за пример Германия, където също има голяма турска общност – около 3 милиона турци живеят там по последни данни от общо 82 милиона население. У нас турците са около 560 000 при население от близо 7 милиона и половина.

11 са депутатите от турски произход в германския Будестаг. Техният брой се увеличи двойно след парламентарните избори през 2013-та. Преди това в Бундестага имаше петима народни представители – етнически турци. Местата в германския парламент са общо 622.
Интересен е обаче фактът, че за разлика от България в Германия няма етническа партия. 11-те депутати – турци са от различни политически сили.

Един депутат е с турски корени от партията на Меркел – Християнсоциалния съюз и нейното име е Джемиле Юсуф. От социалдемократите са 4 Айдан Йозоуз, Метин Хакверди, Махмуд Йоздемир и Гюлистан Юкссел. От партията на Зелените в Бундестага влизат четирима нови политици с турско потекло. Джем Йоздемир, който е съпредседател на на партията „Зелените“ и бивш член на Европейския парламент е с баща, който е турски емигрант. Германският депутат беше един от инициаторите за приемането в Бундестага на резолюцията за признаване на арменския геноцид. След това турският президент го нарече „безхарактерен“. Йочкан Мутлу, Екин Делигьоз и Джанселр Къзълтепе са другите депутати в Буиндестага от зелените. Севим Дагделен и Азизе Танък са представителите на Лявата Партия. Германският министър по въпросите на интеграцията също е от турски прозиход – Айдън Йозогюз.

В Германия, подобно на България, има голяма турска общност. По последни данни там живеят около 3 милиона етнически турци. Самите депутати са разпределени според политическите си виждания и неколкократно са ставали обект на критика от турската страна в лицето на президента Ердоган, защото защитават немските, а не турските интереси. Тук отново можем да намерим различия между българските депутати от турски произход и германските.

Източник: Тв. Европа


image0 (9K)