“И аз ще успея”. Пол Маккартни, който вижда творческата красота в пандемията

Пол Маккартни на фестивал в Калифорния през 2016 г.

Спонтанна музика по време на карантина. Може да звучи като непосилна задача, но това е творческата реалност за легендарния британски изпълнител Пол Маккартни. Преди броени часове той обяви издаването на новия си солов албум “Маккартни III”.

Всички песни в албума са композирани и записани самостоятелно от дома на Маккартни в Съсекс, Великобритания. По време на най-тежката карантина през март и април, изпълнителят решава да експериментира със стари свои текстове. “Нито за секунда не съм си и помислял, че от това може да излезе албум”, казва Маккартни.

Тази година се навършват 50 години от издаването на първия солов албум на Пол Маккартни. За свое музикално вдъхновение изпълнителят посочва преживяванията на родителите си по време на бомбардировките през Втората световна война. “Те оцеляха… Ако и те могат, и аз ще успея” – казва Маккартни във връзка с пандемията.

“[В албума] има събрани много емоции, но не всяка от тях съвпада с моментното ми настроение. Акцентите за любовта и оптимизма също са там.” – казва Маккартни.

Любовта и оптимизма са движеща сила в творчеството на Маккартни още от началото на музикалната му кариера. Бащата на Маккартни e пианист в малък джаз бенд в родния му град Ливърпул. Още като дете Пол често наблюдава техни репетиции и участва в традиционните за семейството вечеринки пред пианото. Тези преживявания оказват влияние върху решението му да свири на тромпет – първия му инструмент.

Едва на 15-годишна възраст Пол се запознава с Джон Ленън – приятелство, което продължава чак до смъртта на Ленън 23 години по-късно. “Той ми е като брат. Бих направил всичко за него”, казва Пол. Двамата млади творци започват да пишат песни заедно в собствените си домове без да подозират за успеха, който ще ги сполети само няколко години по-късно.

Приятелството им, довежда до сформирането на легендарната група Бийтълс. Първоначално групата свири в малки клубове в родния си град Ливърпул, а следващите десет години оформят бандата като една от най-влиятелните в световен мащаб. До ден днешен Бийтълс са най-продаваната група в историята на музиката. “По онова време духът на Бийтълс даваше много надежда и усещане за младост” – казва Маккартни.

След разпадането на бандата през 1970 година Маккартни започва солова кариера. Албумът му Ram е включен в списъка “500-те най-велики албума за всички времена” на списание Ролинг Стоун. През 1971 година той основава групата Wings заедно с първата си съпруга.

Въпреки 78-годишната си възраст, Маккартни няма намерение да поставя край на творческата си кариера. “Всичко което правя винаги се възприема за последно. Това са само слухове”, казва той.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)