Италия е изправена пред рекордна рецесия

Италианското правителство обяви набор от нови мерки за спасяване на икономиката на фона на опасенията, че пандемията от коронавируса може да предизвика свиване с повече от 10 процента на брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година, предава AФП.

Италия, която е третата по големина икономика на Еврозоната, е тежко засегната с почти 28 хиляди смъртни случаи заради вируса, като икономиката се е свила с 4,8 процента през първото тримесечие в сравнение със средните за еврозоната 3,8 процента.

Италия беше първата страна в Европа, засегната от пандемията, и по-специално нейното икономическо сърце в северните райони Ломбардия, Венето и Емилия-Романя.

Заедно тези региони представляват 45 процента от БВП на Италия, воден от износа, включително автомобили и луксозни стоки.

Италианците са блокирани в цялата страна от 10 март, като цялото несъществено производство е спряно от 22 март, което практически парализира икономиката.

Миналата седмица на бизнеса беше позволено малко по малко да започне отново работа, но икономическата активност остава изключително ограничена.

В четвъртък премиерът Джузепе Конте заяви пред парламента, че правителството преразглежда икономическата си прогноза с бюджетен дефицит, увеличен с 55 милиарда евро (60 милиарда долара) и серия от мерки за помощ, включително 25 милиарда евро за заетост и подкрепа на доходите и 15 милиарда евро за бизнеса.

Новият бюджет прогнозира свиването на БВП от осем процента тази година като цяло, въпреки че се надява икономиката да започне да отскача от началото на третото тримесечие.

Конте обаче предупреди, че ако въздействието на вируса продължи, рецесията може да достигне до 10 процента от БВП, което показва „тежестта на ситуацията“.

 


image0 (9K)