Италианската прокуратура започна разследва управляващата „Лига“ за руско финансиране

Италиански магистрати са започнали разследване за възможна корупция, идваща от чуждестранен източник, след публикация в петък на списание „Еспресо“, че партията на вицепремиера Матео Салвини е обсъждала финансиране на еврокампанията ѝ с милиони евро чрез руска петролна сделка.

Салвини, който е и министър на вътрешните работи, отрича партията му да е искала пари от Москва. Но тази седмица изданието Buzzfeed публикува съдържанието на адуиозаписи от обсъждането на такава схема и два източника на „Ройтерс“ казват, че прократурата знае за тях още преди това.

L’Espresso написа, че Джанлука Савоини, бивш говорител на партията, е разговарял миналия октомври в руската столица с руски бизнесмени за евентуална петролна сделка, средствата от които да отидат в „Лига“. В сряда американският сайт Buzzfeed разпространи стенограма на разговор, в който се говори за тайна сделка за около 65 млн. долара.

Днес Савоини каза пред италиански медии, че наистина се е срещал с група бизнесмени, но отрича да е сторил нещо нередно и настоява, че партита не е получавала никакви пари от руснаците.

Разследването се води от Фабио Де Паскуале, ръководител на екипа магистрати, разследващи международни икономически престъпления.

Съгласно италианските закони е забранено партиите да получават дарение от чуждестранни лица. Опозиционната лявоцентристка Демократическа партия призова Салвини да се яви в парламента и да даде пояснения около публикациите. Председателят на Сената, който е от „Форца Италия“, дългогодишен партньор на „Лига“, отказа да извика Салвини и отхвърли историите като „жруналистически слухове“.

Салвини не крие близките си връзки с руския президент Владимир Путин и през последните години често посещаваше Москва. При визитата си във Ватикана и Рим миналата седмица Путин похвали Салвини и каза, че е в постоянен контакт с „Лига“.

Миналата година италиански съд даде на партията 75 години да възстанви на италианската държава близо 49 млн. евро, откраднати от предишния председател Умберто Боси.

„Дневник


image0 (9K)