Италианската дясноцентристка коалиция поиска мандат за съставяне на правителство

След днешните консултации с държавния глава лидерът на дясната партия „Лига“ Матео Салвини настоя, че коалицията най-добре представлява волята и надеждите на италианците

[ad id=“225664″]

Лидерът на италианската дясна партия „Лига“ Матео Салвини, която е част от дясноцентристка коалиция, взела най-много гласове на парламентарните избори от 4 март, поиска от президента Серджо Матарела да даде на коалицията мандат за съставяне на правителство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

След днешните консултации с държавния глава Салвини настоя, че десноцентристката коалиция най-добре представлява волята и надеждите на италианците. Салвини бе придружен от бившия премиер Силвио Берлускони, лидер на „Напред, Италия“ и Джорджа Мелони, председателка на дясната партия „Италиански братя“. Трите формации взеха 37 процента от гласовете.

[ad id=“263680″]

Салвини освен това заяви, че той трябва да е следващият премиер и изрази увереност, че коалицията му ще си набави недостигащите й за парламентарно мнозинство гласове, отбелязва ДПА.

Популисткото Движение „Пет звезди“, което спечели 32 процента на изборите, отново прикани Салвини да се съюзят. Салвини обаче отхвърля предварителното им условие да скъса отношенията си с Берлускони.

Лидерът на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо вече заяви, че ще отхвърли всяко експертно правителство, което би предложил президентът Серджо Матарела.

[ad id=“237001″]

След среща в парламента между Салвини и Ди Майо двамата партийни лидери заявиха, че ако не бъде постигнато споразумение за съставяне на правителство, трябва да се произведат нови избори на 8 юли, предаде Ройтерс.


image0 (9K)