История на село Борово

Село Борово е разположено на 22 км южно от Стара Загора. Обхваща част от Старозагорското поле и североизточната част от Чирпанските възвишения. Данни за съществуването на селото има още от 1770 година.

През своето съществуване селото е извесно с две имена – Чараджии и Борово, преименувано с царски указ през 1907 година.

Първоначално селото е било разположено в месността „Юрта“. След опожаряването му се е заселило на днешното си място.

За основатели на новото селище се считат трима души като главна роля за преселването играе Иван Денев.

Южно от селото преди много години е бил построен православен параклис, известен като „Аязмото“, в който е имало извор с лековита вода, поради което е бил известен и посещаван както от жителите на Борово, така и от съседните села.

Читалището в Борово е създадено през 1935 година и носи името на видния български средновековен духовник – Св. Патриарх Евтимий. Учредителите на читалището са били 48 члена. Библиотеката към читалището започва с 23 тома предимно от дарения, а по-късно се закупуват и други книги. Дейноста на читалището продължава активно до 1980-82 г. след което се прекратява до 2008 г. На общоселско събрание, проведено на 29 март 2008 г., на което присъстват 53 души се взема решение да се възобнови дейноста на читалището.

В миналото селото е наброявало 500 човека, а сега наброява 75 жители с постоянен адрес. Територията на кметството е почти равнина с богата черноземна почва, което създава добри условия за развитие на земеделието. Обработваемата земя в селото е около 8400 дка, отглеждат се основно слънчоглед, царевица и пшеница.

Повече информация за селото: кликни тук


image0 (9K)